Два робота на Марсі зробили дивовижні фото один одного

Гелікоптер Ingenuity на Марсі зробив аерофотознімок марсохода Perseverance з висоти 12 м над поверхнею Червоної планети.

У суботу, 22 квітня, Ingenuity зробив фото ровера під час свого 51-го польоту, повідомляє Space.com. На світлині Perseverance можна побачити під час зупинки у червоній пустелі.

“Політ Ingenuity тривав трохи менше 137 секунд, гелікоптер подолав загальну відстань у 188 метрів. Два роботи на поверхні Марса по черзі робили дивовижні світлини один одного. Минулого тижня Perseverance сфотографував Ingenuity, на якому видно разючу кількість марсіанського пилу, накопиченого на ґвинтах”, ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вченим вдалося розкрити головну таємницю Марса

Ingenuity обладнаний HD-камерою й камерою із сонячним трекером для навігації, а також передавачем даних на ровер. Його маса становить 1,8 кг, а висота 0,8 м. Радіус польоту гелікоптера до 300 м за максимальної висоти до 10 м. Він може розвивати швидкість до 10 м/с.

Польоти Ingenuity тривають з квітня 2021 року. Через відстань між Марсом і Землею дистанційне пілотування неможливе.

Ingenuity літає за заздалегідь запрограмованими траєкторіями польоту й став свого роду розвідником для Perseverance. Вертоліт допомагає визначати цікаві місця для марсохода під час його місії з пошуку ознак давнього життя на Червоній планеті.

Арабські вчені створили детальну 2D-карту Марса. Вона показує геологічні особливості планети, які видно з орбіти. На мапі видно полярні крижані шапки, гори та неактивні вулкани, а також залишки стародавніх річок, озер і долин, які понад 3,5 млрд років тому були наповнені водою. Команда вчених використала понад 300 спостережень, зроблених протягом одного марсіанського року (тобто двох земних).

Марс показаний “очима” найсучаснішої бортової системи зображення Hope, Emirates Exploration Imager (EXI). Вчені планують зробити мапу доступною для всіх охочих у межах вдосконаленого атласу Марса.

Марсом тепер також можна “гуляти”, адже створили найдетальнішу в історії 3D-мапу планети.