Окупанти знову заблокували зерновий коридор

Російські представники відмовились погоджувати рух суден по гуманітарному коридору.

Коридор діє в рамках Чорноморської Ініціативи з питань експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом. Про це повідомляють Військово-морські сили ЗСУ.

Через це не змогли вийти чотири судна. Серед них судно AKDENIZ-M, яке зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН для доставки пшениці до Ефіопії. Кораблі не змогли покинути порти Чорноморськ, Одеса та Південний і вимушені чекати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ погрожує заморозити “зернову угоду” через “бавовну” у Криму: ГУР відповіло окупантам

Одне судно чекає на прохід до порту Одеси в районі Суліни.

Інформація щодо начебто заборони ВМС ЗСУ руху торговельних суден у рамках зернової ініціативи з та до портів Великої Одеси не відповідає дійсності.

“Підкреслюємо, що Україна неухильно виконує всі покладені на неї в рамках Чорноморської зернової ініціативи зобов’язання і покладає максимум зусиль для підтримання та розширення експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом в інтересах нашої держави”, йдеться у повідомленні.

Через блокування експорту з боку Росії може бути призупинена робота “зернової угоди”. Росія 18 квітня знову заблокувала інспекцію судів.

Перед тим Росія заблокувала у Чорному морі близько 50 суден з українським зерном. Тому Євросоюз надалі сприятиме експорту української сільгосппродукції через “коридори солідарності” на кордонах між Україною та країнами ЄС.