“Для контрнаступу потрібно кілька умов” – військовий аналітик про підготовку ЗСУ

Контрнаступ це завжди компроміс між тим, що має противник та сторона, що захищається. Коли у нас буде достатньо переваг, то Збройні сили України підуть вперед. Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів військовий аналітик Павло Лакійчук.

“На фронті завжди чогось не вистачає. Втім є командувач, який розробляє задум операцій. На основі даних складається план стратегічної операції. Якщо для цього немає ресурсів, то операція не розпочнеться. Якщо можливо, то це станеться. Це завжди компроміс між тим, що ми маємо зараз, що є у противника, чи достатньо ми його послабили, які сили і засоби будуть поповнюватись в ході операції. Іноді краще вичекати, поки надійде додаткове озброєння чи підготуються нові підрозділи. Іноді краще починати зараз, тому що противник може зміцнити свою оборону та підтягнути резерви. Це постійна боротьба”, говорить Лакійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Росія готується до нашого контрнаступу на трьох напрямках” Павло Лакійчук

Збройні сили України перебувають у значно кращому стані, ніж рік тому, додає аналітик.

“І вони можуть проводити операції оперативного і стратегічного рівня. Що продемонстрували минулого року зокрема розгром угруповання противника і недопущення його зимово-весняної операції”, каже Лакійчук.

Питання про термін початку контрнаступу ЗСУ є закритим й обговорюється у вузькому колі, українці побачать, коли операція розпочнеться. Українські війська нині готуються до звільнення територій. Про це в ефірі національного телемарафону розповів секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов.

Майбутній контрнаступ Сил оборони України буде досить потужним. Захисники можуть піти вперед в кінці травня-на початку червня. Таку думку висловив ексдиректор Центрального розвідуправління, колишній командувач сил Сполучених Штатів Америки і НАТО в Афганістані Девід Петреус.