Посли ЄС провалили голосування щодо боєприпасів для України

Посли країн Європейського Союзу не змогли дійти згоди щодо спільних закупівель боєприпасів для України.

Не зрозуміло, чи знайдуть посли компроміс у п’ятницю. Про це повідомляє польська радіостанція RMF FM.

“Постачання боєприпасів з ЄС в Україну викликає все більше збентеження”, сказав один західний дипломат.

ЄС обіцяв 1 млн боєприпасів до кінця року. Вони мають надійти як зі складів країн ЄС, так й у рамках спільних закупівель. Поставки з власних складів сильно сповільнюються. Поки країни ЄС відвантажили менш як 40 тис. боєприпасів.

Франція блокує спільні закупівлі боєприпасів. Це викликає роздратування серед інших членів ЄС. Тему обговорювали посли ЄС. Франція хоче, щоб усі ланцюжки виробництва боєприпасів та постачання збройових компаній були європейськими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боррель пообіцяв збільшити потік боєприпасів в Україн

“Навіть якщо виробництво розташоване у країні ЄС, а порох для боєприпасів надходить з Південної Кореї, Франція не хоче погоджуватися”, сказав дипломат західної країни.

Італія запропонувала компроміс, але він зробив Францію ще більш жорсткою. Швеція, яка головує в ЄС, обіцяє не виносити це питання на голосування послів ЄС у п’ятницю, якщо не буде впевнена у згоді всіх 27 країн. Відкладання голосування знову призведе до затримки поставок.

“Дехто вважає, що поспішати нікуди. Поки Україна стікає кров’ю”, підсумував дипломат.

У Євросоюзі обговорюють 11-й пакет санкцій проти Росії, але ЄС поки не готовий його затвердити.

Пропозиції щодо цього пакета містять додаткові заборони на експорт, які скасовують нинішні винятки, а також заборони на імпорт та транзит через територію Росії, сказав Боррель.

Три країни наполягають на тому, щоб не укладати жодних нових контрактів із Росатомом, не робити жодних інвестицій у російську цивільну атомну енергетику та жодного імпорту збагаченого урану з Росії.

Закликають також до санкцій щодо лазерної галузі та заборони використання ІТ-підтримки.