Шмигаль анонсував фінансову підтримку від італійського агентства

Україна очікує від експортно-кредитного агентства Італії SACE 1 млрд.

Кошти підуть на відновлення економіки, інфраструктури та на фінансування базових гуманітарних та соціальних потреб українців, сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає “Інтерфакс-Україна”.

“На додаток до лінії 500 мільйонів євро агентство готове, за нашими даними, виділити ще 1 млрд євро, щоб підтримати торговельно-фінансові операції, зокрема у сфері охорони здоров’я та інфраструктури”, сказав він на брифінгу з прем’єр-міністеркою Італії Джорджі Мелоні.

2023 року Україна потребує $14 млрд на швидке відновлення. США виділяють $2,3 млрд, Європейська комісія 1 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна найближчим часом може вступити до ЄС президент Італії

Італійська фінансова установа розвитку SIMEST підтримає інвестиції італійських компаній у відновлення України через інструменти експортних кредитів, пільгове кредитування та прямі інвестиції.

Мелоні сказала, що уряд Італії підтримуватиме приватний сектор та співпрацю між підприємствами.

“Зараз інвестувати в Україну це не ризик, на мій погляд, а одна з найдалекоглядніших інвестицій, які можна зробити сьогодні”, заявила вона.

SACE надає експортним компаніям Італії фінансування, гарантії та страхування міжнародних угод. Допомагає захиститись від ризиків, пов’язаних з неплатоспроможністю іноземних покупців або іншими проблемами у міжнародній торгівлі.

Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію про виплату репарацій Російською Федерацією Україні.

Відшкодування збитків, завданих РФ, має відбутися за рахунок заарештованих за кордоном коштів та активів російських громадян, наближених до президента Росії Володимира Путіна, сказав президент України Володимир Зеленський.