Аналітики вказали на прогалини у санкціях РНБО

З 24 лютого 2022 року Київ запровадив санкції проти 569 громадян України.

Серед них шестеро політиків-колаборантів, повідомили аналітики Trap Aggressor.

Санкції РНБО наклали на 302 членів фейкових виборчих комісій на тимчасово окупованих територіях, 174 самопроголошених посадовців на окупованих територіях, 16 церковнослужителів, 14 членів сепаратистських угрупувань.

До списку увійшли президент-утікач Віктор Янукович, кум Путіна Віктор Медведчук, колишні нардепи Ілля Кива та Вадим Новинський, президент АТ “Мотор Січ” В’ячеслав Богуслаєв та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заарештували майно Новинського

У дохід держави конфісковано лише активи Януковича. Це центр відпочинку та житловий будинок у Нових Петрівцях, квартира на Оболоні, понад 31 млн грн та майже $85 тис., 537 культурних цінностей та творів мистецтва, паркомісця й ТОВ “Танталіт”, якому належала резиденція “Межигірʼя”.

Закон “Про санкції” передбачає конфіскацію майна підсанкційних осіб лише під час воєнного стану і лише щодо тих, що потрапили під санкції після травня 2022 року. Таким чином Микола Азаров, Сергій Аксьонов, Вадим Колесніченко, Леонід Пасічник під дію закону не підлягають. На них можна накласти лише повторні санкції, як це сталося із міністром оборони часів Януковича Павлом Лебедєвим.

“Натомість такі прихильники російського панування в Україні як Андрій Портнов, Андрій Клюєв, Олена Лукаш, Раїса Богатирьова, Вадим Рабінович та інші взагалі не перебувають під санкціями”, зазначають експерти.

Президент Володимир Зеленський двома указами надав чинності рішенню Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2023 року про застосування персональних спеціальних економічних й інших обмежувальних заходів до 438 фізичних осіб та 254 юридичних.

Персональні санкції застосували стосовно 351 громадянина Росії. Зокрема щодо науковців і підприємців.

Серед юридичних осіб товариства з обмеженою відповідальністю “Газпромнафта-цифрові рішення”, “РТ-Інвест транспортні системи” та “Група компаній “Іннотех”, акціонерні товариства “Ікс-Холдинг” і “Софтлайн трейд”.