Метеор над Києвом: фахівці пояснили, де могли впасти уламки

Метеор над Києвом був діаметром близько 0,5 м та розрахункової початкової масою 200-300 кг.

Видиме падіння тривало 5 с, повідомляє Міжнародна метеорна організація.

За допомогою відеозаписів встановили, болід уперше спостерігали на висоті 98 км над Великою Димеркою у Броварському районі. Потім він пройшов прямо над Києвом на висоті близько 80 км і рухався далі на південний захід зі швидкістю 29 км/с.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Космічний воєнний корабель, іди…”: мережі реагують на “прибульців” над Києвом

На висоті 38 км стався великий спалах. Метеороїд розірвався на висоті на безліч уламків та пил. Гальмування боліда після спалаху свідчить, що найбільші осколки важили менш як 1 кг. Ще один такий же яскравий спалах стався на висоті 32,5 км, а потім пішли більш дрібні спалахи на висотах 31, 30 і 29,5 км.

Болід востаннє бачили на висоті 28 км. Його швидкість тоді становила близько 10 км/с.

Невеликі уламки метеора могли досягти землі. Залежно від розмірів і фактичного висотного вітру є можливість знайти їх між містами Попільня, Романівка, Строків та Паволоч.

19 квітня близько 22:00 під час повітряної тривоги в небі над Києвом побачили яскравий спалах. Користувачі в мережі почали висувати свої версії події. Зокрема, припускалося, що поблизу Києва впав метеорит. У Київській військовій адміністрації заявили, що таємничий спалах став результатом падіння на Землю космічного супутника NASA.

Однак, в американському космічному агенстві NASA відреагували на яскравий спалах в небі над Києвом. Фахівці спростували припущення, що спалахи могло спричинити падіння з орбіти супутника RHESSI.