Чи реально виключити Росію з Радбезу ООН: Кислиця розповів

Росію можна виключити з Радбезу ООН. Але для цього потрібно провести реформу організації.

Тому зараз йдеться лише про усунення країни-агресорки з цього органу. Про це в ефірі національного телемарафону сказав постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, передає Gazeta.ua.

“Ми стоїмо на тому, що Росія перебуває і посідає місце, яке до сьогоднішнього дня, у тому числі й відповідно до статуту ООН, належить СРСР. Тому йдеться не про виключення, а про усунення Російської Федерації з Радбезу”, зазначив Кислиця.

Він вкотре наголосив, що держава-агресор незаконно перебуває в Радбезі ООН. Чотири інших постійних члени Радбезу поки не готові до практичного розгляду питання про усунення агресора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Це абсурдно” у Зеленського відреагували на головування Лаврова в Радбезі ООН

За словами Кислиці, нещодавно суттєво змінилася позиція США. Представники цієї країни заявили, що Росія не мала б бути в Радбезі в принципі. Постпред також зауважив, що робота у цьому плані триває. Після перемоги України це питання може постати вже в практичній площині. Окрім того, Кислиця додав, що Радбез виявився не здатним ухвалювати будь-які рішення, які б могли на певному етапі запобігти війні або її зупинити.

За словами українського представника в ООН, навіть якщо уявити, що Росія позбавлена можливості накладати вето на рішення щодо України, і рішення Радбезу про негайне зупинення війни та виведення окупаційних військ ухвалили б, загарбники цього не зроблять.

“Невже хтось думає, що після того, як Путін отримає це рішення, він подзвонить телефоном Шойгу і скаже: “Тут Радбез ухвалив рішення. Негайно виводимо війська”? Ні, питання не в тому, що Радбез недосконалий. Питання в тому, що за понад 20 років світ дозволив Москві перетворитися на абсолютно безконтрольно автократію, якій відверто плювати на те, які рішення ухвалюються в Радбезі, Генасамблеї, МКС”, сказав Кислиця.

За його словами, про реформу ООН нещодавно йшлося під час дебатів, які Росія сама і скликала у Радбезі.

“Але давайте не будемо тішитися ілюзіями, що є будь-який спосіб написати рішення таким чином, щоб воно переконало Путіна. Тому перемога над Путіним ‒ це передусім військова перемога, але ще й політична. Її метою має стати зміна режиму, який існує в Росії. Тут єдність всіх наших партнерів та єдність світу має першочергове значення”, наголосив Кислиця.

Представник України в Організації Об’єднаних Націй Сергій Кислиця заявив, що Росія реанімує політику радянського диктатора Йосипа Сталіна, який виступав проти прав народів на самовизначення.

Так український дипломат прокоментував виступ міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова в Раді безпеки ООН.