“Пам’ятаємо всіх, хто боровся з наслідками аварії”: Зеленський вшанував пам’ять Героїв Чорнобиля

Президент України Володимир Зеленський 26 квітня, у 37-у річницю трагедії на Чорнобильській атомній електростанції, вшанував пам’ять ліквідаторів, загиблих унаслідок аварії на АЕС.

Глава держави у супроводі почесної варти поклав квіткові композиції до пам’ятного знака “Воїнам-чорнобильцям” та меморіального кургану “Героям Чорнобиля”, повідомляє пресслужба президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія знову наражає на небезпеку весь світ: Зеленський зробив заяву у річницю Чорнобильської катастрофи

“37 років тому аварія на Чорнобильській атомній станції залишила величезний шрам для всього світу. Витік радіації перетворив колись затишну й розвинену територію на зону відчуження. Сьогодні 30-кілометрова зона навколо ЧАЕС залишається небезпечним місцем із високою концентрацією радіації”, зазначив президент.

За його словами, Україна та світ заплатили високу ціну за ліквідацію наслідків катастрофи, які відчуваються й нині.

“Ми пам’ятаємо всіх, хто боровся з наслідками аварії, усіх, чиє життя забрав Чорнобиль. І нікому не дозволимо знехтувати пам’яттю про цю катастрофу, про її жертв, про героїв, які віддали життя в боротьбі з нею”, ‒ наголосив Зеленський.

Сьогодні, 26 квітня, виповнюється 37 років однієї з найбільших техногенних катастроф ‒ аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Нинішні дії Росії можуть призвести до нової трагедії, наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він нагадав, що замовчування й брехня радянського тоталітарного режиму про трагедію призвели до жахливих наслідків, які вийшли далеко за межі сучасної України. Загалом від Чорнобильської катастрофи постраждали майже 5 мільйонів людей.