Президент Бразилії зробив нову заяву щодо війни в Україні

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва змінив свою риторику щодо повномасштабної війни в Україні, яку торік 24 лютого розв’язала Російська Федерація.

Після негативної реакції бразильський лідер пом’якшив свої коментарі, а під час візиту до Португалії та Іспанії засудив порушення Росією територіальної цілісності України, пише Reuters. Зміну позиції пов’язують із бажанням Лули залучити інвестиції з ЄС.

“Я розумію європейський погляд на цю війну. Неприйнятно, щоб одна країна вторгалася в іншу, але це війна, в якій я не бачу, щоб хтось говорив про мир. Я відданий пошуку мирної формули для припинення конфлікту”, заявив бразильский президент під час виступу на бізнес-конференції у Мадриді 25 квітня.

Лула також закликав докладати більше мирних зусиль, аби Україна змогла “зберегти свою територію”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Бразилії відреагував на запрошення відвідати Україну

Аналітики пов’язують зміну його риторики із бажанням поглиблювати економічні зв’язки між Бразилією та країнами Європейського Союзу й залучити європейські інвестиції до своєї країни. Його перші заяви щодо війни в Україні суперечили консолідованій позиції ЄС та стали поганим тлом для переговорів із економічних питань.

Раніше Лула був більш жорстким у своїх висловлюваннях щодо війни в Україні. Його заяви багатьох розлютили у Європі, на Заході та в Україні.

Після критики скандальних заяв президента Бразилії він 19 квітня уперше прямо засудив “порушення територіальної цілісності” України з боку Російської Федерації.

Міністерство закордонних справ запросило президента Бразилії приїхати в Україну, щоб зрозуміти справжні причини і сутність російської агресії.

Президент да Сілва раніше заявляв, що Україна повинна відмовитися від Криму. Мовляв, якщо “віддати Росії Крим”, це гарантуватиме настання миру.

В українському МЗС відповіли на заяви бразильського президента. За словами речника зовнішньополітичного відомства Олега Ніколенка, немає “жодної юридичної, політичної чи моральної причини”, чому Україна має поступатися хоча б сантиметром своєї землі.

Раніше президент Бразилії також заявив, що Сполучені Штати Америки повинні припинити “підігрівати” війну в Україні і створити групу країн у врегулюванні війни. Лула дорікав США та Євросоюзу тим, що вони нібито не витрачали “багато часу” на мирні переговори на початку війни.

17 квітня міністр закордонних справ країни-агресорки Росії Сергій Лавров прибув із візитом до Бразилії. Міністр МЗС Маура Вієйра зустрів його з почесною вартою.

Перед цим Лула літав на переговори до Пекіна та в Об’єднані Арабські Емірати. Візит Лули до КНР лише підтвердив зміцнення зв’язків між країнами. При цьому Бразилія продовжує балансувати, оскільки також прагне тісніших зв’язків із Вашингтоном.