Війна в Україні дає США цінні уроки перед можливим конфліктом з Китаєм – Пентагон

Повномасштабна війна Росії проти України дає Сполученим Штатам Америки цінні уроки перед можливим вторгненням Китаю в Тайвань.

Ідеться від необхідності створити стійкий потік боєприпасів до інновацій у космосі. Про це заявила заступниця голови Пентагону Кетлін Гікс в інтерв’ю агентству Bloomberg.

“Є багато переваг, які ми отримали для потенційного тихоокеанського конфлікту через український конфлікт”, сказала вона.

Гікс повторила минулі оцінки США про те, що Китай не планує неминучого нападу на Тайвань. Зокрема, 2027 року.

“Ми зосереджені на тому, щоб керівництво КНР щодня прокидалося і говорило, що сьогодні не той день, щоб робити агресію, яка загрожує інтересам США. Це наша мета сьогодні, у 2027, 2035 та 2045 роках”, сказала Гікс.

Спираючись на 14-місячний досвід великої війни в Україні, Пентагон наполягає на наданні американським виробникам зброї більшу передбачуваність. Шляхом довгострокових контрактів.

За словами Гікс, і Україна, і Росія зіткнулися з нестачею ключових боєприпасів під час конфлікту. Водночас США зіткнулися із виснаженням своїх власних запасів, оскільки вони надсилають постачання в Україну.

Ще один урок полягає у важливості космічної сфери для майбутніх війн.

“Конфлікт висвітлив неймовірну екосистему комерційних космічних інновацій у США”, сказала посадовиця Пентагону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай готується до війни з Тайванем заява МЗС

Під час війни ця екосистема допомагала підтримувати інтернет в Україні. Це дозволило українським силам точно виявляти цілі, отримувати знімки лінії фронту та надало безліч супутникових зображень, що проливають світло на дії російських військ.

“Це допомагає нам думати про ті можливості, які найкраще інвестувати”, сказала Гікс.

Гікс додала, що конфлікт в Україні продемонстрував здатність США співпрацювати зі своїми союзниками для надання економічного “тиску” на агресорів, і наголосив на цінності обміну розвідувальними даними.

“Можливість поговорити з нашими союзниками, і навіть з Україною, і навіть з Росією заздалегідь, до вторгнення, щоб сказати: “Гей, бачимо, що тут відбувається”. Це реальна перевага”, сказала вона.

Гікс сказала, що навіть попри те, що США продовжують озброювати Україну в Європі, їхня основна увага буде зосереджена на конкуренції з Китаєм у Тихоокеанському регіоні.

Китай вважає Тайвань провінцією, що відкололася, й прагне неодмінно її повернути. Проте багато тайванців хочуть мати окрему державу. Суперечка робить ситуацію в регіоні напруженою. Існує загроза конфлікту, у якому можуть взяти участь і Сполучені Штати Америки.

Раніше глава КНР Сі Цзіньпін заявив, що США втручаються в справи Тайваню. І застеріг президента країни Джо Байдена від “гри з вогнем”. Якщо Тайвань проголосить незалежність, КНР без вагань почне війну, заявляв міністр оборони Китаю.

У березні президент Китаю офіційно оголосив про підготовку до війни. На щорічному засіданні парламенту КНР та його вищого політичного дорадчого органу в березні Сі розкрив тему готовності до війни у чотирьох окремих промовах, писало американське видання.