“Це абсурдно” – у Зеленського відреагували на головування Лаврова в Радбезі ООН

Організація Об’єднаних Націй поступово “обнуляє” свою репутацію.

Членство Росії в ООН та її Раді безпеки є “абсурдом”. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в телемарафоні “Єдині новини”, передає Gazeta.ua.

“Росія в ООН це абсурдно в повному сенсі цього слова. І це, скажу парадоксальну річ, добре. Тому що ООН поступово чи навіть пришвидшено обнуляє свою репутацію. Ця міжнародна інституція хоче довести світу, що абсурд це нормально”, сказав Подоляк.

Він підкреслив, що Росія перебуває в ООН внаслідок незаконної процедури 1991 року. Адже Кремль скористався моментом розпаду Радянського Союзу і в обхід процедури зайшов в організацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ сидить у Радбезі ООН незаконно: оприлюднили докази

Подоляк нагадав, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров брав участь в Радбезі Росії 22 лютого 2022 року. Фактично напередодні повномасштабного вторгнення в Україну, яке порушує міжнародне право, в тому числі устав ООН.

“Безумовно, цей суб’єкт буде в межах міжнародного трибуналу визнаний винним і після цього будемо говорити, що злочинець Лавров проводив засідання Радбезу з безпеки ООН в межах ООН”, зауважив Подоляк.

Він пояснив, що немає ніякого сенсу говорити про те, що відбувається в ООН. Тому що, ані цей міжнародний інститут, ані МАГАТЕ, ані Червоний Хрест, ні інші міжнародні інституції своїх функціональних обов’язків, що прописані в їхніх основних документах, не виконують, вважає Подоляк

Окрім цього, він прокоментував позицію країн, які “дуже стурбовані” тим, що робить Росія.

“Приймайте відповідні юридичні рішення. Ігноруйте участь там, де є Росія. Не давайте візу Лаврову. Це є інструменти, які дозволяють достатньо ефективно замість слів використовувати ті чи інші юридичні інструменти. Щоб заблокувати Росії можливість використовувати майданчик під назвою “ООН” для пропагандистської операції”, наголосив Подоляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не захотів слухати брехню: посол Ізраїлю пішов із засідання Радбезу ООН під головуванням Лаврова

Він звернувся до тих 27 країн-членів ООН, які засудили дії Росії в Україні. Закликав їх не сидіти поруч з російським представником.

“Є юридичні можливості заблокувати візити Лаврова будь-куди. Ну не може він приїжджати в Нью-Йорк, сідати за трибуну і годину розказувати про те, що ми зайшли в суверенну державу, демонстративно порушили ваш устав, прийшли туди відрізати людям голови. Ну і що ви нам зробите”, наголосив Подоляк.

Радник Голови ОП також зазначив, що Лавров використовує ООН як майданчик свого впливу на Латинську Америку, країни Африки та глобальний Південь.

1 квітня Росія розпочала місяць головування в Раді безпеки ООН, яке триватиме місяць. Делегацію країни-агресорки очолив Сергій Лавров.

24 квітня під час засідання Радбезу він вкотре озвучував тези російської пропаганди про “колективний Захід”, який начебто веде війну проти Росії.

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця заявив, що не братиме участі в засіданні Ради безпеки цього місяця. За винятком випадків, коли “йдеться про питання, які становлять критичний інтерес для національної безпеки”.