Переворот у Судані: в країні поновилися бойові дії

Попри домовленість про тимчасове припинення вогню у Судані поновилися бойові дії.

У вівторок у Хартумі відновилися атаки з повітря, незважаючи на оголошений у ніч проти 25 квітня з ініціативи Сполучених Штатів Америки триденний режим припинення вогню, пише Reuters.

“Збройні сили Судану (SAF) і воєнізовані сили швидкої підтримки (RSF) напередодні домовилися про припинення вогню. Але із настанням ночі було чути стрілянину та вибухи в Омдурмані”, повідомив у середу вранці репортер видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Судані захопили лабораторію зі смертельними вірусами ВООЗ б’є на сполох

Зокрема, армія використовувала безпілотники, щоб спробувати відігнати бойовиків від нафтопереробного заводу в Бахрі.

Водночас нічне затишшя боїв у столиці Судану в рамках 72-годинного перемир’я дало можливість евакуюватися більшій кількості людей.

15 квітня у столиці Судану Хартумі сталися зіткнення між регулярною армією та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у Судані вже загинуло понад 400 людей. Вважається, що кількість загиблих набагато більша.

Насильство, що почалося, стало першим подібним спалахом відтоді, як ворогуючі сили об’єднали зусилля, щоб усунути президента Судану Омара аль-Башира в 2019 році. Конфлікт був викликаний розбіжностями щодо інтеграції RSF (Сил оперативного реагування) до армії як частини переходу цивільного управління країною.

Супротивні сторони у Судані погодилися оголосити загальнонаціональний режим припинення вогню на 72 год., починаючи з півночі 24 квітня, повідомив американський держсекретар Ентоні Блінкен.

Із країни триває евакуація літаками іноземців, зокрема співробітників дипломатичних місій.