Росія ставить світ перед загрозою нової катастрофи: у річницю аварії на ЧАЕС Шмигаль попередив про небезпеку

Сьогодні, 26 квітня, виповнюється 37 років однієї з найбільших техногенних катастроф ‒ аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Нинішні дії Росії можуть призвести до нової трагедії, наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він нагадав, що замовчування й брехня радянського тоталітарного режиму про трагедію призвели до жахливих наслідків, які вийшли далеко за межі сучасної України. Загалом від Чорнобильської катастрофи постраждали майже 5 мільйонів людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Енергодарі окупанти тероризують працівників атомної станції

“Сьогодні варварські атаки Росії поблизу атомних об’єктів України, окупація Запорізької АЕС та перетворення її на військову базу ставлять світ під загрозу нової катастрофи, чиї масштаби можуть перевищити аварію на ЧАЕС”, ‒ наголосив Шмигаль.

За його словами, кожна цивілізована країна має пам’ятати події та наслідки 26 квітня 1986 року, щоб рішуче боротися з російським ядерним терором.

“І першим кроком на цьому шляху має стати демілітаризація Запорізької атомної станції та санкції проти всієї атомної галузі РФ”, ‒ додав Шмигаль.

На захопленій російськими окупантами Запорізькій атомній електростанції у місті Енергодар виявили значні пошкодження одного з енергоблоків. Йдеться про великі пошкодження вікон машинного залу четвертого енергоблоку. Про це йдеться у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Російські окупанти продовжують наражати на небезпеку Запорізьку атомну електростанцію у тимчасово захопленому Енергодарі. Представники Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) регулярно повідомляють про обстріли поблизу окупованої атомної станції.