У Судані захопили лабораторію зі смертельними вірусами – ВООЗ б’є на сполох

У столиці Судану виник високий ризик біологічної небезпеки через захоплення лабораторії зі зразками збудників кору, холери та іншими матеріалами.

Лабораторія в Хартумі розташована поблизу району, де відбуваються активні бойові дії, повідомляє Reuters.

“Технічні фахівці не можуть отримати доступ до національної лабораторії громадського здоров’я, щоб гарантувати безпеку матеріалів. Це головна проблема: відсутність доступу лаборантів до лабораторії та гарантування безпеки наявних там біологічних матеріалів і речовин”, заявив представник Всесвітньої організації охорони здоров’я у Судані Німа Саїд Абід.

Водночас він відмовився уточнити, яка саме сторона захопила об’єкт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська розвідка у Судані провела успішну рятувальну операцію

Лабораторія в Хартумі розташована поблизу району, де знаходиться штаб армійського командування.

Відключення електрики унеможливлює правильне поводження з матеріалами на науковому об’єкті. Через проблеми з електроенергією також псуються пакети з кров’ю, що зберігаються в лабораторії, зазначають у ВООЗ.

15 квітня у столиці Судану Хартумі сталися зіткнення між регулярною армією та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у Судані вже загинуло понад 400 людей. Вважається, що кількість загиблих набагато більша.

Супротивні сторони у Судані погодилися оголосити загальнонаціональний режим припинення вогню на 72 год., починаючи з півночі 24 квітня, повідомив американський держсекретар Ентоні Блінкен.

У вівторок у Судані відновилися атаки з повітря, попри оголошений у ніч на 25 квітня з ініціативи США триденний режим припинення вогню.

Із країни триває евакуація літаками іноземців, зокрема співробітників дипломатичних місій.