Викрили освітян, які русифіковували школи у Маріуполі

Викрили ще 11 освітян-колаборантів, які русифікували захоплені школи у Маріуполі Донецької області.

Серед них директори захоплених українських шкіл та відділів освіти, передає Служба безпеки України.

“На Донеччині ідентифіковано “директорку” одного із середніх навчальних закладів Новоазовського району. Вона закликала випускників вступати до російських вузів і надалі “присвятити себе” праці на користь країни-агресора”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ продовжує виявляти освітян-колаборантів

Викрили колишню вчительку, яка підтримала загарбників. За це її призначили “заступницею директора” школи № 26. Вона наказала знищити всі українські підручники.

Встановили очільницю окупаційного “відділу освіти Маріуполя”. Вона приймала “звіти” від керівників місцевих навчальних закладів щодо організації освітнього процесу за російськими “стандартами”.

“Наразі цим та іншим фігурантам повідомлено про підозру за статтею “колабораційна діяльність”. Стосовно чотирьох з них слідчі Служби безпеки завершили досудове розслідування і планують направити обвинувальні вироки до суду”, повідомляє СБУ.

У Міністерства внутрішніх справ є алгоритм роботи після деокупації частини Донецької та Луганської областей і Криму, які були дев’ять років під російським контролем.

Це буде комплексна, важка та рутинна робота на багато років, сказав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.