Жителі проблемних новобудов об’єднуються для захисту своїх прав – ЗМІ

Громадська організація “Спільна мета” поєднує мешканців одеських багатоквартирних, так званих “проблемних” будинків у боротьбі за їхні права. Учора відбулося перше засідання ініціативної групи об’єднання, яке отримало назву “Є світло”. Про це повідомляє видання Odesa Online.

“За останній тиждень до нас звернулося більше 180 осіб це мешканці одеських житлових комплексів, які мають проблеми, у тому числі й з компанією ДТЕК “Одеські електромережі”, розповів громадський діяч. У всіх проблеми різні: у когось із підключенням до мереж, у когось із промисловим тарифом, у когось проблеми тягнуться роками, хтось зіткнувся з “системою” тільки нещодавно. Ми будемо ділитися досвідом, розбирати кейси, щоб спільно досягати результату. Було прийнято “тимчасовий порядок приєднання електроустановок до системи розподілу”.

Фактично порядок прибрав більшу частину бюрократії і обрізав у правах монополістів. Так, згідно з порядком, переведення населення з промислового тарифу на цивільний можливе навіть за умови не завершеної процедури приєднання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд розпочав тестування програми “єВідновлення”

У першому засіданні взяли участь мешканці ЖК “Ізумруд”, ЖК “Акварель 2”, ЖК “Еталон”, ЖК “Парк Фонтанів”, ЖК “Нові Черемушки”, ЖК “Квартал 2020” та кількох інших. Представники різних ОСББ ділилися своїм досвідом вирішення проблем, пов’язаних з неохайними забудовниками, нав’язаними керуючими компаніями і монополістами.

Наприклад, мешканці ЖК “Ізумруд”, що на Сахарова, 36, втомившись від дій нав’язаної керуючої компанії, змогли об’єднатися в ОСББ, проте компанія ДТЕК відмовляється підписувати з ними договір. Справа вже майже дійшла до суду.

“Проблема у нас багатогранна, розповіла Алла Нефьодова, голова ОСББ “Смарагд 2007″. Будинок здали в 2007, і забудовник поставив свою керуючу компанію. На початок 2022-го року вона накопичила мільйонні борги перед ДТЕК. Ми виявилися крайніми незважаючи на те, що жителі справно оплачували світло у своїх квартирах. Ми створили ОСББ, щоби безпосередньо укласти договір з ДТЕК, виконали всі вимоги законодавства але нас ігнорують”.

Після року безрезультатних листування з енергетичною компанією Нефьодова написала скаргу до НКРЕКП, який своїм розпорядженням зобов’язав ДТЕК у 10-денний термін підписати договір.

У свою чергу, представник правління ОСББ “Еталон” 2017 Андрій Ліхопуд зазначив, що міська влада, яка виступає в деяких випадках замовниками будівництва, усувається від проблеми і не хоче допомагати одеситам.

“У свій час я сам вляпався і зв’язався з об’єктом незавершеного будівництва, розповів Ліхопуд. І довелося в усьому цьому розбиратися. Основна проблема в тому, що місто має бути тим модератором, яке має вивчати проблему і допомагати своїм мешканцям її вирішити”. Але за фактом виходить, що кожен із нас бореться індивідуально, до банального перекриття доріг, але від цього нікому не краще”.

За підсумками першої зустрічі учасники ініціативи “Є Світло” вирішили підготувати звернення на ім’я “Спільної мети”, міської влади та перевіряючих структур.

“Зараз у регіоні комісія НКРЕКП перевіряє дотримання законодавства компанією ДТЕК, розповів Артем Каспарян. Ревізори працюватимуть ще два тижні і це чудова можливість донести до відома ревізорів інформацію про реальний стан справ. Ми хочемо, щоб відбувся круглий стіл із представниками НКРЕКП міськими владою, ДТЕК та нашою громадською організацією як медіатор, де люди зможуть розповісти про свої проблеми та почути відповіді на свої питання”.

Після виступу мешканців комплексу “Малинки”, які вже кілька років чекають на офіційне підключення свого будинку до мереж, у ДТЕК виступили із заявами, що підключення гальмується лише з вини забудовника. На це відразу відреагувала керуюча компанія житлового комплексу, пред’явивши акт тристоронньої комісії, що доводить виконання всіх технічних умов зі свого боку та сторони забудовника.