Вченим вдалося розкрити головну таємницю Марса

Вченим NASA нарешті вдалося визначити, з чого складається ядро Марса.

Розгадати склад ядра допомогли землетруси, які регулярно відбуваються на Червоній планеті. Результати інноваційного дослідження опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Science.

“Згідно з сейсмічними даними, отриманими за допомогою посадкового модуля NASA InSight, який протягом чотирьох років стежив за внутрішньою частиною планети, центр Марса є рідким сплавом заліза з напрочуд великою кількістю сірки та кисню. Ця інформація допоможе вченим краще зрозуміти історію планети і зрозуміти, чому вона так відрізняється від Землі”, ідеться у повідомленні.

Ядро Марса повністю рідке. Близько 20% його маси складають легкі елементи. Переважно це сірка, із дещо меншою кількістю кисню, вуглецю та водню. Це означає, що ядро менш щільне і більш стиснуте, ніж ядро Землі, що зможе допомогти вченим краще зрозуміти відмінності між двома планетами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Другий Місяць: вчені відкрили стародавній супутник Землі

Землетруси це не лише гуркіт, який свідчить про внутрішню активність будь-якого об’єкта. У вчених є технологія, що дозволяє використовувати їх як свого роду акустичний рентгенівський знімок. Вони поширюються назовні, “стрибаючи” всередині планети або зірки, перш ніж затихнути. Те, як вони проходять і відбиваються від певних матеріалів, дозволяє вченим створювати карти внутрішнього складу космічних тіл.

NASA та Канадське космічне агентство назвали імена чотирьох астронавтів, які вперше за 50 років облетять Місяць на кораблі Artemis II.

Політ експедиції триватиме близько 10 днів. Місія має на меті перевірку систем життєзабезпечення космічного корабля Orion, а також можливості для життя й роботи в далекому космосі. У місячній місії вперше візьмуть участь жінка, афроамериканець і канадець.

У 2024 році учасники місії вирушать до Місяця на кораблі Orion, облетять його та повернуться додому. А вже місія Artemis ІІІ, яка запланована на 2025 рік, передбачає висадку астронавтів на поверхню супутника.