Ввели перші автомобільні номери у світі

25 квітня 1901 року в штаті Нью-Йорк вперше у світі ввели автомобільні номери. Всіх власників машин зобов’язали зареєструвати свої прізвища, адресу, а також опис автомобіля.

Автолюбителі мали заплатити один долар за реєстрацію. Після цього вони отримували невелику табличку з ініціалами власника. У перший рік видали 954 номери.

Перші автомобільні номери в Європі виготовили 1901 року для берлінського підприємця Герцога Рудольфа. На номерному знаку були три літери IA1. IA – ініціали його коханої дружини, а 1 означало те, що вона в нього перша і єдина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забруднені номерні знаки: як не отримати штраф

Автомобільні номери того часу були важкими і незручними. Закріпити номерний знак було складно, адже місця для кріплення на машинах ще не передбачали. Водіям рекомендували прив’язувати номера шкіряними ремінцями до передньої і задньої осей.

У 30-х роках XX ст. в СРСР оголосили вимоги до зовнішнього вигляду номерних знаків. Вони мали містити одну букву і чотири арабських цифри чорного кольору на табличці білого фону. На сьогодні, згідно з правилами дорожнього руху в Україні, номерний знак повинен знаходитися спереду і ззаду транспортного засобу, бути чистим і нічим не прикритим. За порушення цих вимог автовласникові загрожує стягнення.

5 квітня Міністерство інфраструктури України оприлюднило законопроєкт щодо обов’язкового техогляду. Його розробили на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Згідно із законопроєктом, усі транспортні засоби, що використовують на дорогах загального користування, повинні проходити періодичний техогляд.