Міносвіти хоче прибрати деякі предмети у школах: які точно залишаться

Міністерство освіти і науки пропонує зменшити кількість предметів у школах.

Водночас всі ключові навчальні дисципліни природничі й гуманітарні повинні залишитися. Про це заявив голова МОН Оксен Лісовий в телемарафоні “Єдині новини”, передає Gazeta.ua.

За його словами, історію України, українську мову, хімію, фізику, математику та біологію точно надалі вивчатимуть учні.

“Ми не допускаємо скорочення дисциплін ключових. Тобто всі ті ключові дисципліни, які є в школі, повинні залишитися. Ми говоримо про оптимізацію програми, про їхню концентрацію корисними знаннями. Ми говоримо про ті дисципліни, якими можливо можна пожертвувати. Це питання експертів. Наприклад, можна концентрованіше подати основи здоров’я або якісь інші дисциплін”, пояснив Лісовий.

Зазначається, що приблизно 3-4% вчителів залишили Україну. Виїхали за кордон переважно з тих регіонів, де ведуться бойові дії. Це Луганська, Херсонська, Донецька, Харківська, Запорізька області.

Лісовий зауважив, що на сьогодні для України найкритичнішим питанням є підготовка учителів Нової української школи. Це завдання прагнуть виконати до початку нового навчального року і воно потребує фінансування.

“З об’єктивних причин підготовки не було попереднього року. Це той виклик, який ми маємо сьогодні. А загалом щодо підготовки вчителів спостерігаємо проблеми з вищою освітою. Це стосується підготовки педагогічних кадрів та інших фахівців. Тому в фокусі нашої уваги сьогодні реформи вищої освіти загалом і педагогічної зокрема”, додав міністр.

Оксен Лісовий раніше розповів про зміни в освітній галузі. Система освіти зараз має бути спрямована на безпечні умови як для дітей, так і для вчителів. Це – першочергове завдання.

Далі, за його словами, має бути виведення освіти в офлайн. Тому що онлайнове навчання, навіть якщо воно якісне, випускає величезні сегменти, важливі для формування особистості.