Путін може змінити військове командування РФ: прогноз аналітиків ISW

Після невдачі російського зимового наступу на Донбасі диктатор РФ Володимир Путін може змінити вище військове командування.

Про це, зокрема, свідчить наростання російських спекуляцій щодо кадрових змін, зазначають у новому звіті аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Деякі російські воєнкори 1 квітня повідомили, що міноборони РФ вже відкликало командувача Повітряно-десантних військ генерал-полковника Михайла Теплінського з відпустки. Перед тим у січні його замінили на генерал-лейтенанта Олега Макаревича.

Водночас міноборони РФ ніколи не підтверджувало, що звільнило Теплінського. За даними аналітиків, його спеціально могли відправити у відпустку, щоб у будь-який момент повернути для командування ПДВ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіщо Путін замінює найвищих військових командирів ‒ аналіз британської розвідки

За інформацією російських блогерів, Теплінський негайно вирушив до штабу російського об’єднаного угруповання у Ростові-на-Дону. Там він мав би перебрати на себе командування ПДВ. Відомо, що він уже планує майбутні операції. Разом з Теплінським до штабу нібито вилетів начальник генштабу сухопутних військ і колишній командувач Центрального військового округу генерал-полковник Олександр Лапін.

В ISW нагадують, що Лапіна замінили офіційно на генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева на посаді командувача ЦВО. Таке рішення ухвалили 17 лютого. Тоді Лапіна розкритикували за його управління лінією Сватове Кремінна восени минулого року. Нині достеменно не відомо, чи буде Лапін знову командувати російськими силами в Україні.

Окрім того, російські джерела, починаючи з 27 березня, висловлювали припущення, що з посади могли прибрати командувача Східного військового округу генерал-полковника Рустама Мурадова. Це рішення могли ухвалити після величезних втрат військ РФ під час наступу на Вугледар на початку 2023 року.

Російським окупантам так і не вдалося до кінця березня повністю захопити Донецьку та Луганську області України. Саме цього від своїх військ вимагав диктатор Володимир Путін. Про це повідомляє у новому звіті Інститут вивчення війни (ISW).

Загальні бойові втрати Росії на ранок неділі, 2 квітня, становлять 174 550 окупантів. За минулу добу лави “200-х” поповнили ще понад 560 росіян. про це вранці 2 квітня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.