Завдання Путіна не виконали: в ISW проаналізували російський “великий” наступ

Російським окупантам так і не вдалося до кінця березня повністю захопити Донецьку та Луганську області України.

Саме цього від своїх військ вимагав диктатор Володимир Путін. Про це повідомляє у новому звіті Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що 22 грудня минулого року начальник генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов заявив, що окупанти зосередили основні зусилля на захопленні Донецької області. А на початку лютого 2023 року росіяни розпочали зимову наступальну операцію на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна-Лиман. Однак, Герасимов не зміг розширити російський контроль над Донбасом і досяг лише незначних здобутків, збільшивши кількість мобілізованих.

Російські мілблогери нині стурбовані тим, що війська РФ змушені завершити свої наступальні операції в Бахмуті та Авдіївці, щоб підготуватися до українського контрнаступу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ завдали окупантам важких втрат на Лимансько-Куп’янському напрямку

“Мілблогери розчаровані, що протягом зими не було вирішальних боїв, і зауважили, що РФ не зможе продовжувати наступальну операцію, якщо не зможе убезпечити Бахмут і Авдіївку в найближчі тижні”, ‒ йдеться у повідомленні.

За словами маріонетки Кремля Олександра Ходаковського, невдачі під час наступу спричиняють втрати живої сили та викликають негативні настрої серед особового складу. Водночас він стверджує, що “дехто може намагатися повторити наступ з особистих причин”.

Коментар Ходаковського, ймовірно, означає, що Герасимов переслідує особистий інтерес у повторенні наступу, щоб зберегти прихильність Путіна.

“Росії бракує бойової потужності, необхідної для підтримки більш ніж одного великого наступу в Донецькій і Луганській областях, а триваючі кампанії мобілізації в РФ та на окупованих територіях можуть свідчити про те, що Москва готується до нестачі резервів”, ‒ наголошують в ISW.

Українські захисники продовжують знищувати російських загарбників та ворожу техніку.

Зокрема, авіація Сил оборони за добу завдала вісім ударів по районах зосередження окупантів, a підрозділи ракетних військ і артилерії уразили три райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та два склади боєприпасів противника. Про це ввечері 1 квітня повідомив Генштаб ЗСУ.