Кому потрібно вакцинуватися від коронавірусу: у ВООЗ оновили рекомендації

Всесвітня організація охорони здоров’я оновила рекомендації про вакцинацію проти Covid-19.

Стратегічна консультативна група експертів з імунізації переглянула дорожню карту для встановлення пріоритетів у використанні вакцин, щоб відобразити вплив штаму Omicron та високий рівень імунітету у людей, передає ВООЗ.

Населення розділили на три групи залежно від того, чи потребують вони вакцинації.

До групи високого ризику входять літні люди, молодь зі супутніми захворюваннями (діабет, захворювання серця тощо), людей з імунодефіцитними станами (наприклад, реципієнти трансплантації або люди з ВІЛ), зокрема діти від 6 місяців, вагітні та медичні працівники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні стає агресивнішим: лікарка зробила загрозливу заяву

Їм рекомендують робити бустерні дози через 6-12 місяців після останньої дози. Терміни також залежать від віку та імунодефіцитних станів.

Група середнього ризику це здорові дорослі без супутніх захворювань (до 50-60 років) та діти й підлітки з супутніми захворюваннями.

Їм рекомендують первинну вакцинацію (одне або два щеплення у залежності від вакцини) та перший бустер. Подальшу ревакцинацію у ВООЗ вважають недоцільною. Це має низький вплив на громадське здоров’я.

У групі низького ризику здорові діти та підлітки. Їхня ревакцинація низькоефективна для загального громадського здоров’я.

Групу високого ризику потрібно ревакцинувати, бо у разі хвороби пацієнти створюватимуть значне навантаження на медичну систему.

Через зміну епідеміологічної ситуації ці рекомендації можуть змінити. У ВООЗ сподіваються, що пандемія завершиться 2023 року.

Варіант штаму коронавірусної хвороби Omicron XBB.1.5, відомий також під назвою “Кракен”, підтверджено вже в шістьох областях України.

Результати останніх досліджень підтвердили захворювання у жителів Львівської та Черкаської областей. Про це повідомила пресслужба Центру громадського здоров’я.

Раніше новий штам коронавірусу було виявлено у Сумській, Закарпатській, Тернопільській та Одеській областях.