World Athletics продовжила санкції проти Росії й Білорусі, але поновила членство федерації РФ

Після семи років усунення через порушення допінг-правил поновили російську легкоатлетичну федерацію. Поновлення росіян стало можливим після дотримання всіх вимог World Athletics.

Проте усунення від змагань росіян і білорусів, затверджене в березні 2022 року через вторгнення Росії в Україну, продовжили.

“Як я зазначав під час введення цих заходів минулого року, безпрецедентні санкції, запроваджені проти Росії й Білорусі країнами і галузями промисловості в усьому світі, здаються єдиним мирним способом зруйнувати поточні наміри Росії й відновити мир”, – заявив президент World Athletics Себастьян Коу.

Великим міжнародним змаганням, за словами Коу, уже завдали суттєвої шкоди дії російського й білоруського урядів унаслідок “важких випробувань, які випали на долю українських спортсменів, і руйнування спортивної системи України”.

“Російські й білоруські спортсмени, багато з яких мають стосунок до військ, не мають бути бенефіціарами цих дій”наголосив глава асоціації.

Проти РФ і Білорусі продовжено такі санкції:

  • виключення спортсменів, допоміжного персоналу, представників федерацій і чиновників, які є громадянами Росії й Білорусі, зі змагань Всесвітньої легкоатлетичної серії;
  • заборона проведення міжнародних змагань;
  • відвідування, виступ і голосування на зустрічах конгресу World Athletics;
  • заборона акредитації на всіх заходах Всесвітньої легкоатлетичної серії;
  • заборона членам російської й білоруської федерацій брати участь у будь-яких професійних програмах розвитку від World Athletics.

Крім того, рада World Athletics рекомендувала організаторам різних турнірів (зокрема Діамантової ліги) із легкоатлетичних змагань зберегти санкції проти представників цих двох країн.

Контекст:

У зв’язку з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну 28 лютого 2022 року виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендувала виключити спортсменів РФ і Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі в багатьох турнірах, а також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею й волейболу. Однак пізніше деякі федерації скасували санкції.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, у якій зазначив, що санкції проти Росії й Білорусі як держав залишаються чинними, але в МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів із РФ і Білорусі у змаганнях за суворих умов. Президент МОК Томас Бах регулярно закликає допустити російських і білоруських спортсменів до Паризьких ігор 2024 року.

31 січня у МОК заявили, що затверджені санкції проти російських і білоруських спортсменів не підлягають перегляду.

Однак, за інформацією Reuters, у січні для спортсменів із Росії й Білорусі “було визначено спосіб”, у який спортсмени з Росії й Білорусі зможуть дістати олімпійські путівки через азійський відбір і виступити наступного року в Парижі як нейтральні спортсмени.