Монахи московської церкви відмовилися покидати Києво-Печерську лавру

Попри припинення договору оренди, монахи РПЦ в Україні не залишать територію Києво-Печерської лаври.

Вони це не зможуть цього зробити з будь-якої причини. Про це заявив представник Московського патріархату в Україні, митрополит Павло Лебідь, передає “Радіо Свобода”.

“Нам дали два тижні до 29 березня щоб ми виселилися з обителі. Ми не зможемо цього зробити з будь-якої причини. Тому що за 35 років братія зробила все, щоб упорядкувати життя обителі та паломників”, заявив він.

За його словами, у ченців просто немає місця, куди це все (кухні, пральня) вивезти.

“А ми не маємо наміру щось залишати”, сказав митрополит Павло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На території Києво-Печерської лаври знайшли низку порушень

Він також звернувся до вірян і заявив про “їхній обов’язок захищати святиню”.

“Багато хто звинувачує, що ми здаємо обитель без бою. Приходьте, подивіться, це ваш обов’язок захищати свою святиню разом з нами”, заявив він.

За його словами. весь Московський патріархат в Україні проти політичної партії, яка створена державою для чиїхось угод, маючи на увазі ПЦУ (Православна церква України).

“Ми не перейдемо я думаю, що більшість. Тому не варто так трудитися ворогові, обурюючи уми і серця людини”, додав Лебідь.

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” направив листа представникам російської церкви про розірвання договору оренди.

Ті мають звільнити будівлі і споруди до 29 березня. Представник РПЦ в Україні, митрополит Павло Лебідь заявив, що не піде з лаври.

Торік заповідник поінформував представників російської церкви, що з 1 січня не продовжує договір користування Успенським собором і Трапезною церквою.