Дисертацію міністра освіти перевірять на плагіат. Лісовий зробив заяву

Новий міністр освіти і науки Оксен Лісовий пообіцяв відмовитися від наукового ступеня, якщо в його дисертацію знайдуть порушення.

Посадовець подав свою роботу на перевірку до Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти, про що повідомив у Facebook 23 березня.

“Не менше за інших чекаю на її результати. Щойно отримаю висновок публічно все оприлюдню. Триматися за будь-які звання точно не збираюся. Я прийшов у міністерство не для цього, а робити реформи та працювати на якісну освіту глобального рівня”, зазначив Лісовий.

Він додав, що його особлива увага буде до формування нової культури академічної доброчесності. Тож у разі її порушення відмовиться від наукового ступеня кандидата наук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада ухвалила кадрові рішення

Окрім цього, міністр запропонував уряду дозволити будь-якому громадянину добровільно відмовитися від наукового ступеня і, відповідно, усіх надбавок.

“Зекономлені кошти держава зможе спрямувати на користь розвитку науки, оборону чи відбудову”, додав чиновник

Він також розповів про свої пріоритети на посаді голови Міносвіти:

зробити МОН частиною стратегії оборони;
цифровізація.

“У школах, у профтехах і вишах виховуємо свідомих громадян і майбутніх розробників технорішень для нашої перемоги та лідерів суспільної думки”, пояснив міністр.

МОН спільно з командою Михайла Федорова збирається запровадити низку інновацій у систему освіти:

турбота про дітей, вчителів та їхнє ментальне здоров’я незалежно від локації;
створення міжнародної коаліції з донорами для МОН;
підвищення престижу професії вчителя;
адаптація до наслідків війни;
профтехосвіта в пріоритеті.

За словами міністра, МОН поступово відновлюватиме зруйновну освітню інфраструктуру та створить механізми для ефективного онлайн-навчання.

21 березня керівник Малої академії наук та доброволець Оксен Лісовий замінив на посаді міністра освіти Сергія Шкарлета, який подав у відставку і був звільнений.

Нового очільника МОН вже встигли запідозрити у плагіаті. Ідеться про кандидатську дисертацію з філософії, яку Лісовий захистив 2012 року.

Про історію з плагіатом дізналися на тлі позитивних відгуків про новообраного міністра. Уперше це опублікували на сторінці “Українського руху пацифістів”. Ця організація відома тим, що виступає за “мирне закінчення війни і права кожної людини на відмову від військової служби”. Засновником якої є журналіст з Івано-Франківська Руслан Коцаба. Його обвинувачують у держзраді.