Угорщина оголосила про нібито дозвіл УЄФА на використання символіки “Великої Угорщини” на стадіонах. Румунія це заперечує

У заяві йдеться про те, що УЄФА і FARE поставили такі умови для використання банерів:

  • на них може бути зображено лише мапу історичної Угорщини, жодних інших символів чи написів;
  • на них можна використовувати тільки червоний, білий і зелений кольори;
  • банер потрібно вивісити у звичайний спосіб, щоб перевірити його зміст;
  • банер не має заважати вболівальникам на стадіоні безперешкодно спостерігати за матчем.

Якщо банери в будь-який спосіб прикрашено расистським чи політичним посланням, це призведе до дисциплінарних заходів, додали в асоціації.

22 березня Румунська футбольна федерація (FRF) заявила, що звернулася по роз’яснення в УЄФА щодо символіки “Великої Угорщини”.

Діставши відповідь, румунська федерація заявила, що УЄФА не дозволяла і не дозволятиме демонстрування згаданої символіки на матчах європейського рівня.

“Ми вважаємо, що Угорська футбольна асоціація помилково зробила свою заяву, оскільки демонстрування цих символів є порушенням дисциплінарних правил УЄФА (про гасла провокаційного чи політичного змісту) і FRF обов’язково винесе питання на розгляд дисциплінарних комітетів, якщо виникне така потреба”, – ідеться в заяві румунської федерації.

Контекст:

Термін “Велика Угорщина” використовують для позначення територій, які входили до складу Королівства Угорщина і які Будапешт втратив за Тріанонським договором, підписаним між Угорщиною як однією з країн, що програли війну, і країнами-переможцями.

Як зазначає “Укрінформ”, це широке загальне поняття, пов’язане з угорським ревізіонізмом. Його мета – відновити кордони, які були в Королівства Угорщина до Першої світової війни, або принаймні повернути контроль над угорськими населеними пунктами в сусідніх з Угорщиною країнах.

У листопаді 2022 року угорський прем’єр Віктор Орбан спричинив дипломатичний скандал, коли прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті із шарфом, на якому зображено карту “Великої Угорщини”.