В Україні знайшли археологічну пам’ятку

У селищі Токівському Дніпропетровської області знайшли пам’ятку археології доби середньої бронзи та раннього залізного віку.

2011 року на околицях села почали з’являтися “чорні археологи”. Вони знаходили монети, кулі та інші артефакти, повідомляє vesti.dp.ua.

Пізніше тут почались розкопки Дніпропетровського історичного музею. За весь час виявили 782 окремих фрагменти кераміки. Переважна більшість це фрагменти ліпного посуду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали українські скарби, які знайшли у “чорного археолога”

Археологи виділили уламок нижньої частини келиха бронзового віку, а також горло та ручка амфори з клеймом Родоської керамічної майстерні.

Також тут знайшли кам’яну стелу доби бронзи. Її встановили представники давніх кочових народів.

“Наразі дослідження продовжуються. Лише повне вивчення дасть можливість робити висновки щодо реконструкції та інтерпретації дій, що провадились на святилищі, вписати “Токівське-І” в загальну систему археологічних об’єктів бронзової доби та раннього залізного віку, доповнити методику досліджень”, йдеться у публікації.

Офіційно в Україні розкопки можуть проводити наукові працівники з досвідом проведення археологічних робіт. Вони зобов’язані застосовувати наукові методики. Результати їхньої роботи мають бути повноцінним джерелом культурної спадщини. Знахідки археологи зобов’язані передати до музейного фонду.

Також розкопки проводять перед будівництвом або прокладанням доріг. Закон зобов’язує забудовників запрошувати дослідників.