“Бити на кортах”. Федерація тенісу України виступила проти бойкоту змагань за участю росіян і білорусів

“Цим зверненням ми висловлюємо спільну позицію щодо можливого рішення НОК про повний бойкот гравцями всіх міжнародних турнірів, де грають росіяни чи білоруси. Таке рішення призведе до руйнування українського тенісу, адже гравці із цих країн беруть участь майже у кожному змаганні”, – ідеться в дописі.

У ФТУ також вважають імовірне рішення НОК “санкцією не проти агресорів, а проти українців, які кожен на своєму рівні просувають проукраїнську позицію у кожному куточку світу, де вони грають”.

“Якщо позбавити тенісистів можливості виступати на змаганнях – це означає втратити одну з ділянок фронту. Якщо росіян та білорусів допускають до змагань, треба з ними грати та їх перемагати, а не уникати битви. Так, як роблять наші хлопці та дівчата у ЗСУ на фронті та всі свідомі громадяни, кожен на своєму місці”, – вважають представники тенісу.

Вони виступили з позицією “продовжувати виступати на міжнародних змаганнях, активізувати боротьбу за відсторонення гравців із Росії та Білорусі” та “бити їх на кортах по всьому світу”.

Звернення підписали президент ФТУ Сергій Лагур, а також тенісисти Ангеліна Калініна (перша ракетка України), Даяна Ястремська, Катаріна Завацька, Надія Кіченок, Олександр Овчаренко, Владислав Орлов та Ілля Білобородько.

Контекст:

У зв’язку з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну 28 лютого 2022 року виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендувала усунути спортсменів РФ і Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, в якій зазначив, що санкції проти Росії і Білорусі як держав залишаються чинними, але в МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів з РФ і Білорусі у змаганнях за суворих умов.

За даними прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, внаслідок російської агресії загинуло понад 200 українських спортсменів і тренерів.

31 січня у МОК заявили, що затверджені санкції проти російських і білоруських спортсменів не підлягають перегляду.

Не допускати спортсменів з Росії та Білорусі до Олімпіади 2024 року закликали міністри спорту Польщі, Латвії, Литви та Естонії. Аналогічну спільну заяву зробили спортивні організації Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Швеції, Гренландії, Фарерських та Аландських островів. А міністр спорту та туризму Польщі Каміль Бортничук припустив, що у разі допуску російських і білоруських спортсменів Олімпіаду 2024 у Парижі можуть бойкотувати до 40 країн.