Навіщо Росія змінює призовний вік: у британській розвідці пояснили

Російська влада, ймовірно, готується сприяти ширшому призову строковиків на військову службу.

Це певною мірою має покрити військові потреби РФ. Про це йдеться у зведенні британської розвідки на 18 березня.

Там нагадують, що 13 березня 2023 року депутати російської Думи внесли законопроект про зміну вікової межі призову на військову службу чоловіків. Із нинішніх 18-27 років межу змінюють до 21-30 років. Закон, ймовірно, набуде чинності в січні 2024 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Путіна зробили заяву щодо мобілізації

“Росія продовжувала проводити призовні цикли двічі на рік з радянських часів. Вони відрізняються від “часткової мобілізації”, яка проводиться з вересня 2022 року. РФ продовжує офіційно забороняти призовникам брати участь в операціях в Україні. Хоча принаймні сотні з них, ймовірно, служили через адміністративні плутанини або після того, як їх примусили підписати контракти”, ‒ йдеться у повідомленні.

У британській розвідці зазначають, що багато російських чоловіків у віці 18-21 років претендують на звільнення від призову через навчання у вищих навчальних закладах. Тому влада РФ змінює вікову категорію, щоб збільшити чисельність війська, гарантуючи, що студенти зрештою будуть змушені служити.

“Навіть якщо Росія й надалі утримуватиметься від використання призовників на війні, додаткові строковики вивільнять більшу частину професійних солдатів для війни”, ‒ йдеться у повідомленні.

Кремль неприхильно ставиться до перспективи повної мобілізації й в майбутньому, ймовірно, не планує її проводити. Про це свідчить законопроєкт про підвищення призовного віку. Такого висновку дійшов американський Інститут вивчення війни (ISW).

У Росії не будуть офіційно оголошувати чергову хвилю мобілізації до літа 2023 року. А поки Кремль намагатиметься повертатися до раніше невдалих спроб вербування добровольців. Про це у новому звіті повідомляє Інститут вивчення війни.