Стало відомо, коли французький суд оголосить рішення у справі Жеваго

Суд у французькому місті Шамбері планує 30 березня оголосити рішення щодо справи бізнесмена і мецената Костянтина Жеваго.

Засідання суду відбулось 16 березня, повідомляє Еспресо.

Воно тривало близько двох годин. Суддя вислухала сторону захисту та представників прокуратури й заявила, що рішення буде оголошено 30 березня.

Адвокат Жеваго Джессіка Фінель у своєму виступі заявила, що підприємець не повинен бути екстрадований, оскільки справедливий судовий розгляд не може бути гарантований в Україні у цей час.

“Право на справедливий суд не захищене в Україні зараз”, ‒ цитує адвокатку агенція Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арешт активів Ferrexpo в Україні ‒ пресслужба Жеваго прокоментувала рішення суду першої інстанції

Сам Костянтин Жеваго наголосив, що довіряє французькій системі правосуддя та переконаний у справедливому рішенні.

“Ми вислухали всі аргументи й сторони захисту, й французької прокуратури, яка представляла українську сторону. Суд розгляне аргументи обох сторін і безумовно винесе справедливе рішення”, – сказав Жеваго після судового засідання.

Він також підкреслив, що за останні п’ять років інвестував в Україну $500 млн.

“Якби я дійсно привласнив 100 мільйонів доларів, у чому мене неправдиво звинувачують в Україні, я б розмістив ці гроші за кордоном. Натомість, протягом останніх років я систематично інвестував у свої публічні компанії”, ‒ наголосив Жеваго.

Українське ДБР звинувачує Костянтина Жеваго у розтраті чужих коштів. За висновками слідчих, у 2007-2014 роках банк “Фінанси і Кредит” виступив поручителем по кількох кредитах перед іноземними банками. Фірми, які ці кредити отримали, регулярно їх обслуговували, і у банків не було жодних претензій. Але у 2015 році НБУ несподівано для всіх увів у “Фінанси і Кредит” тимчасову адміністрацію. Через це іноземні банки перестрахувалися і примусово списали кошти з банку “Фінанси і Кредит” як поручителя.

У цьому списанні коштів ДБР звинуватило Костянтина Жеваго, як бенефіціарного власника банку “Фінанси і Кредит”. Юристи зазначають, що списання коштів відбулось вже після введення Нацбанком тимчасової адміністрації. В той час призначений акціонерами менеджмент банку був відсторонений від управління, тоді як сам Жеваго не був посадовою особою.

Тому відповідати за списані з банку кошти мають ті, хто в той час управляв банком і мав тому запобігти, а це Фонд гарантування вкладів та призначена ним тимчасова адміністрація.

5 січня у суді міста Шамбері у Франції розглядалося клопотання Офісу генпрокурора та ДБР у справі Костянтина Жеваго. Суд постановив призначити докладний розгляд подання та зняв із Жеваго всі обмеження після внесення застави. Згодом на прохання французького прокурора судові засідання переносилися двічі.

Костянтин Жеваго наголосив, що сам “найбільше зацікавлений у швидкому та справедливому правосудді” щодо порушених проти нього справ.

З перших днів війни підприємець та меценат Костянтин Жеваго підтримує багато українських населених пунктів, зокрема, і багатостраждальний Харків, який постійно піддається ворожим обстрілам.