Як у київському метро навчали основам домедичної допомоги – яскраві фото й відео

У столичному метрополітені провели тренінги із надання домедичної допомоги. Заняття тривали із 13:00 до 17:00 та були безкоштовними для всіх охочих.

Кияни освоїли навички домедичної допомоги, зокрема, первинній оцінці стану постраждалого, допомозі при масивній кровотечі, порушенні прохідності дихальних шляхів, термічних опіках тощо. Уроки проводили досвідчені спеціалісти та інструктори Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Уроки пройшли на 12 станціях підземки:

– Університет;
– Шулявська;
– Театральна;
– Арсенальна;
– Героїв Дніпра;
– Олімпійська;
– Палац “Україна”;
– Площа Льва Толстого;
– Дорогожичі;
– Дружби народів;
– Печерська;
– Позняки;

Як українців навчали надавати першу домедичну допомогу дивіться у фотопідбірці Gazeta.ua.

Проводити безкоштовні тренінги розпочали у вересні 2022 року. Відтоді такі заходи організовують на станціях метро щомісяця, розповів Gazeta.ua фельдшер з медицини невідкладних станів Ігор Караваєв.

“Ми вчимо робити первинне обстеження пацієнта, зупинку кровотечі, відновлення прохідності дихальних шляхів, серцево-легеневу реанімацію. Це основні такі теми, які потрібно знати пересічному громадянину. Ми, медики, щодня застосовуємо це під час чергувань. Тому хочемо передати ці знання громадянам, щоб вони знали, як діяти в тій чи іншій ситуації, як підійти до хворого, могли оцінити його стан, а потім уже викликати медиків”, – розповідає Караваєв.

Після початку повномасштабного вторгнення навички надання медичної допомоги стали необхідними для кожного українця, вважає медик. Громадяни мають бути готові до будь-яких критичних обставин.

“Ми не знаємо, де і коли агресор атакує. Але і поза воєнним часом люди повинні це знати. Ті, хто звертаються, зацікавлені, розпитують. Є й ті, хто вже проходив подібні курси, мають певний досвід і хочуть покращувати навички. На манекенах не бояться проводити різні маніпуляції, пробують, але треба вчитися”, – підкреслює фельдшер.

Щоб зберегти власні життя й бути готовим до небезпек під час воєнного стану, фахівці радять укомплектувати домашню аптечку. У Практичному посібнику з цивільної безпеки вказали перелік необхідних засобів, які мають бути у людини на випадок екстреної ситуації.

Також в умовах війни варто володіти техніками першої психологічної допомоги.