Повинні прийти ще 40 ранкових морозів: прикмети на 18 березня

Народне свято 18 березня називається Конон Городник. Наші предки вірили, що мученик допомагає всім, хто займається городом і садом. Також говорили: якщо на Конона світить сонце літо буде теплим і погожим. Якщо 18 березня не випав дощ значить влітку граду не буде, а врожай вродить щедро. Дивилися на граків: якщо птахи сідають на гнізда за три тижні вже можна починати польові роботи.

Вважалося, що після Конона повинні прийти ще 40 ранкових морозів.

У поминальну суботу варто відвідати храм, замовити сорокоуст або літургію за упокій, подати записку з іменами померлих чи помолитися за них вдома. Також треба відвідати кладовище і прибрати могили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела 18 березня кого вітати та які характери приховано за іменами

18 березня дозволялося прибирати, прати, копати город – вважалося, що Конон не любить ледарів. Святого просили про гарну погоду, врожаї і допомоги в городніх і садових роботах. Сьогодні починали копати грядки і замочувати насіння. Також 18 березня готували велику сімейну вечерю, за якою збиралася вся сім’я. Ті, хто був у сварці, в цей день обов’язково повинні були помиритися.

У цей день заборонено влаштовувати галасливі застілля та поминати померлих алкоголем, а також згадувати про померлих з образою або злістю, страждати. Не можна змушувати себе працювати через силу – можна захворіти, але і ледарювати також не можна, а потрібно вибрати собі заняття до душі. На Конана побоювалися брати в руки граблі та вила – щоб влітку град не побив город і сад. Не можна пліткувати і розпускати чутки про інших людей. Також 18 березня заборонялося робити покупки – вважалося, що всі придбані речі можуть принести нещастя і проблеми.

Сьогодні, 18 березня, День Ангела святкують Адріан, Георгій, Давид, Єгор та Іван.