Завчасно слід написати записки з іменами покійних: що радить робити православний календар цієї суботи

18 березня, Всесвітній день перероблення. Віряни вшановують пам’ять святого Конона Мандонського. Також цього дня відбувається поминальна субота.

Церковне свято 18 березня – день пам’яті Конона Мандонського. Конон народився на початку III століття, в Назареті. Він був доброю і простодушною людиною, вів тихе життя християнина, мав свій город, з якого харчувався. Знали його як Конон Мандонський, так як він жив в невеликому містечку Мандон.

У період правління римського імператора Деція Траяна християни піддавалися переслідуванням – ця ж доля спіткала і Конона. Але святий мужньо переніс всі муки і до самої смерті відстоював віру. Щоб покарати Конона, йому забили в ноги цвяхи і змусили бігти перед колісницею, поки той не впав і не помер під копитами коней.

Народне свято називається Конон Городник – вірили, що мученик допомагає всім, хто займається городом і садом. Також в день Конона лагодили теплиці і парники, замочували насіння для посівів і гартували їх на морозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “РПЦ шукає лазівку”, чи звільнять лавру від московських монахів

Поминальна субота – протягом періоду Великого посту звичайні поминання неможливі, адже повна літургія відбувається не щодня. Тому церква встановила окремі дні, в які згадують померлих близьких. Здавна віряни ходили до церкви та відстоювали службу. Напередодні, у п’ятницю, проходить велика панахида парастас. А вранці служать заупокійну. Завчасно слід написати записки з іменами покійних, які священник зачитає під час молебню.

У цей день прийнято займатися благодійністю. До церкви приносили продукти, одяг, речі, які віддавали нужденним. У деяких регіонах прийнято ходити на кладовища та прибирати могили.

Молитися у батьківську суботу треба наступним чином: “Упокій, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена) і всіх православних християн, і прости їм всі провини вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне”.

Україна 11 місяців в стані повномасштабної війни. Щодня зазнає атак ворога на лікарні, школи, житлові будинки. Тому кожен українець має знати, як поводитися під час такого нападу, повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я. МОЗ поділилося алгоритмом дій, якого варто дотримуватися у випадку терористичної атаки.