Аналітики ISW назвали основні теми розмови Сі Цзіньпіна і Путіна

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним у Москві може обговорити схеми ухилення Росії від міжнародних санкцій, щоб підтримати продаж та постачання до РФ китайського обладнання.

Китайські компанії продавали гвинтівки, запчастини для дронів та обладнання російським організаціям, які можуть бути використані у військових цілях. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США розповіли про побоювання щодо зустрічі Сі Цзіньпіна й Путіна

Західні спецслужби заявили, що китайське керівництво розглядає можливість постачання летального обладнання до Росії

Також голова КНР, ймовірно, порушить тему посередництва Пекіна у переговорному врегулюванні війни в Україні.

“Сі хоче показати Китай як неупередженого стороннього посередника у переговорах між Росією та Україною”, – йдеться у звіті.

Водночас у Кремлі заявляють, що Путін та Сі планують підписати невказані двосторонні документи та обговорити актуальні питання всебічного партнерства РФ та Китаю.

1 березня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко та китайський лідер підписали пакет із 16 угод, які можуть сприяти обходу російських санкцій за рахунок спрямування китайських товарів через Білорусь.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін відвідає Росію 20-22 березня. Він проведе переговори із президентом країни Володимиром Путіним.

До річниці російського вторгнення в Україну МЗС Китаю опублікувало свою позицію щодо “врегулювання кризи” в Україну. Так званий мирний план складається із 12 пунктів.

Міжнародна спільнота очікувала від Китаю конкретних пропозицій, але Пекін підготував лиш загальні слова, заклики і побажання. Зокрема, не роздувати вогонь у конфлікті, проводити мирні переговори і побороти гуманітарну кризу.