Як зрозуміти, що ваш смартфон зламали і що робити у такому випадку

Щодня ми використовуємо смартфон для різних цілей, у тому числі для інтернет-серфінгу, покупок на онлайн-платформах і так далі.

Це означає, що смартфон щодня наражається на ризик буде зламаним: випадкове натискання на який-небудь рекламний банер цілком може призвести до втрати персональних даних, грошей та інших цінних активів.

Злом також впливає на роботу гаджета, що викликає певні незручності. Gazeta.ua зібрала список найпоширеніших ознак, які можуть свідчити про те, що ваш мобільний телефон був зламаний.

Незрозуміла реклама у спливаючих вікнах

Якщо ви бачите, що на екрані з’являються рекламні банери (наприклад, еротичного характеру), то це може бути ознакою злому.

Підвищене використання інтернет-трафіку

Якщо телефон раптово почав споживати набагато більший обсяг трафіку без вашого відома, то є ймовірність, що зловмисники використовують ваш мобільний інтернет для роботи шкідливих програм.

Непритаманна або підвищена витрата батареї

Так, акумулятори мають неприємну властивість втрачати максимальний заряд з часом, але якщо ваш смартфон почав розряджатися підозріло швидко, зверніть на це увагу.

Погана продуктивність

Програми, які “гальмують” та зависають, вильоти на домашній екран та інші подібні зависання можуть бути одним із симптомів злому.

Невідомі програми

Якщо ви помітите, що на телефоні з’явилися невідомі програми, які ви не завантажували, це тривожний знак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ваш акаунт зламано”: кіберполіція розповіла про схеми шахраїв

Незвичайна активність у соціальних мережах

Це досить очевидно, але все ж таки: якщо ви помічаєте дивні пости у своїх соцмережах або листи на пошті, можливо, зловмисники отримали доступ до телефону, з яким пов’язані ці акаунти.

Перегрів смартфону

Сам по собі перегрів телефону не є 100% ознакою злому. Перегрів може бути викликаний багатьма факторами, у тому числі неправильною зарядкою.

Однак, якщо ви у певний момент не користуєтеся смартфонів активно, і він чомусь став гарячим, то це може бути ознакою злому або шкідливого програмного забезпечення. Деякі шкідливі програми можуть споживати велику кількість ресурсів телефону, що призводить до його перегріву.

Загалом, якщо ви зіткнулися з більш ніж однією з ознак вище, рекомендується негайно вжити заходів для захисту свого телефону, або звернутися до фахівців з безпеки інформації для додаткової допомоги.

Видаліть невідомі програми. Перевірте, які програми є на вашому телефоні, і видаліть ті, які не впізнаєте

Проскануйте смартфон антивірусом. Перевірена антивірусна програма допоможе вам позбутися шкідливих програм.

Відкотіть смартфон до заводських налаштувань. Це найпростіший спосіб позбутися шкідливих програм.

Змініть паролі. Обов’язково змініть паролі у всіх соцмережах та платформах, які прив’язані до вашого телефону. Так ви можете захистити ваші особисті дані.

Поінформуйте контакти. Не забудьте повідомити людей, з якими ви регулярно спілкуєтеся, що ваш телефон зламали нехай вони в жодному разі не переходять за посиланнями, надісланими від вашого імені.

Рано чи пізно вільне місце у будь-якому смартфоні добігає кінця.

З цим стикаються майже всі користувачі, які активно використовують гаджет. У цьому випадку слід видалити все “сміття”, яке накопичилось за час користування, щоб очистити пам’ять пристрою. Це не тільки допоможе звільнити місце, а й прискорить смартфон, адже дефіцит пам’яті впливає на швидкість його роботи.

Gazeta.ua розповість, як звільнити пам’ять, не видаляючи при цьому музику, відео, фото і корисні програми.