У горах знайшли древні жертви богам

У швейцарських Альпах виявили артефакти, які можуть бути давньоримським даром богам.

Розкопки проводять на місці, де турист виявив монету часів Римської Імперії, повідомляють Arkeonews.

Відкопали близько ста монет Римської Імперії, датованих I-V ст. нашої ери. Найстаріша монета належить до часів імператора Тіберія, датована 22-30 роками, а наймолодша часів Аркадія, правителя Візантії 395-408 років.

Знайшли також римську фібулу, шматок бронзової дошки та цвяхи з римських сандалів.

“Іноді в Альпах ми знаходимо поодинокі римські монети, але це місце незвичайне через кількість монет і розташування. Найчастіші знахідки монети, фібули на гірських перевалах. Однак це місце знаходиться далеко від людського житла, як сьогодні, так і в римські часи, на висоті 2590 метрів над рівнем моря, і точно не перевал”, сказала керівниця наукового проєкту дослідження Регула Гублер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найдавніші наскельні малюнки у Британії

Велику концентрацію артефактів та їхнє незвичайне розміщення може вказувати, що це місце колись мало релігійне значення і сюди часто йшли паломники.

“Ми тільки на початку дослідження, але ми вважаємо, що це святе місце, куди люди ходили, щоб принести вотивні жертви головним чином монети, а також інші предмети просячи щось через божества або завдяки їм. Я думаю, це була свого роду паломництво”, додала вона.

Це місце могло мати релігійне значення через поширеність гірських кристалів.

Близько 20 км звідти розташоване місто Тун, де є кілька римських храмів. В одному з них є напис, який, як вважають археологи, розповідає про жіночі альпійські божества. Також дослідники припускають, що це місце могло мати релігійне значення через поширеність гірських кристалів.

Учасники дитячої археологічної експедиції розкопали стародавні предмети на місці грецького святилища в селищі Вікторівка Березанського району Миколаївської області.