Генсек ООН продовжить зустрічатися з Путіним

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш продовжить зустрічатись та спілкуватись з президентом РФ Володимиром Путіним, незважаючи на ордер на арешт диктатора.

В Організації наголосили, що Гаазький трибунал є незалежною структурою від ООН. Про це заявив речник офісу генсека ООН Стефан Дюжаррик на брифінгу в п’ятницю, 17 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гутерреш у Києві: позиція ООН абсолютно чітка

“Міжнародний кримінальний суд є незалежним від Секретаріату (ООН), і ми не коментуємо його рішення”, сказав Дюжаррик.

Генсек ООН за потреби зустрічатиметься з Путіним, додав він.

“Ми будемо, як і раніше, вважати, що генеральний секретар буде говорити з тим, з ким йому потрібно поговорити, щоб розв’язувати питання, які стоять перед ним”, підкреслив речник Гутерреша.

Дюжаррик ухилився від прямої відповіді на питання, чи може за нинішніх умов генсек ООН гарантувати Путіну участь у заходах Організації, якщо вони відбуваються на території держав-підписантів Римського статуту.

“Як я вже сказав, це стосується всіх: генеральний секретар завжди буде говорити з тим, з ким йому потрібно говорити, щоб рухатись уперед… Я можу говорити лише за нього”, сказав він.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт президента країни-агресорки Російської Федерації Володимира Путіна.

Відтепер Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину незаконного примусового вивезення українських дітей.