“Серйозний удар по Путіну”: що значить рішення Міжнародного кримінального суду

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна. Це в майбутньому допоможе його посадити. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Володимир Огризко, дипломат, екс-міністр закордонних справ України.

“Реально це означає, що Путін більше не матиме можливості в’їхати до країн, які ратифікували Римський статут (Станом на зараз Римський статут Міжнародного кримінального суду підписали і ратифікували 122 держави світу. Вони зобов’язані неухильно виконувати рішення МКС. Тобто у разі появи Володимира Путіна на території однієї з цих країн його в обов’язковому порядку мають заарештувати й передати в Гаагу для суду. – Gazeta.ua). Тобто на весь світ оголошений вигнанцем. Так, його зараз навряд чи можна буде притягнути до відповідальності. Бо йому потрібно бути присутнім у суді персонально. А цього поки не відбудеться. Але це серйозний політичний удар по Путіну і його режиму”, говорить Огризко.

Після цього рішення Міжнародного кримінального суду навряд чи хтось з цивілізованого світу захоче спілкуватися з російським диктатором, наголошує дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Союзники чекають наступу”, експерт озвучив головні висновки “Рамштайну”

“Це означає, що так підведено риску під його політичним майбутнім. Його, як політика, вже немає. І це стає очевидним. Путін не буде зараз схоплений і притягнутий до суду, але після завершення війни його ж оточення, щоб врятувати власну шкуру, з задоволенням передасть диктатора в Гаагу. Це пришвидшить процеси зміни режиму. І в майбутньому допоможе його посадити. Якщо до цього часу його не відправлять на “концерт до Кобзона”, каже Огризко.

В той же час Міжнародна слідча комісія Організації Об’єднаних націй не побачила ознак геноциду в діях Росії в Україні. Дипломат пояснює, що не остаточне рішення.

“Щоб довести злочин геноциду, треба зібрати відповідні докази. На думку представника ООН, їх ще недостатньо. Значить, вони будуть зібрані і доведені до відповідних судових інстанцій. ООН не є судом. І не вони мають визначати, чи є цей злочин. А це було політичне оціночне судження і не більше”, додає Огризко.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт президента країни-агресорки Російської Федерації Володимира Путіна. Другий ордер стосується уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Як пояснив на брифінгу генеральний прокурор України Андрій Костін, рішення МКС означає, що за межами Росії Володимира Путіна мають заарештувати та передати до суду.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) правовий інститут, у компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини та злочини проти людяності. Заснований у липні 2002 року на основі Римського статуту, ухваленого в 1998 році. Розташований у місті Гаага (Нідерланди).

На відміну від інших міжнародних і змішаних кримінальних судів, МКС є установою, що діє постійно. У його компетенцію входять злочини, здійснені після набуття чинності Римського статуту. Розташований у Гаазі, проте за бажанням Суду засідання можуть проходити у будь-якому місці.