У Повітряних силах висловилися про МіГи, які планують передати Україні партнери

Радянські винищувачі МіГ-29, які обіцяли Україні західні партнери, допоможуть посилити оборону України.

Але вони не зможуть забезпечити безпеку від повітряного терору Російської Федерації. Про це в ефірі телемарафону сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, передає Gazeta.ua.

“Це посилить наші здібності, літаки виконують ряд функцій: патрулювання повітряного простору України, винищувальне прикриття (прикривають ударні групи штурмовиків і бомбардувальників)”, зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський подякував Словаччині за МіГи і не тільки

За його словами, літаки типу МіГ-29 наносять також удари протирадіолокаційними ракетами HARM по ППО противника, і під час масованих ракетних атак намагаються перехоплювати і крилаті ракети, і дрони-камікадзе Shahed”, розповів Ігнат.

Водночас речник наголосив, що обіцяні МіГи не є ефективною зброєю проти російського терору.

“Їх морально застарілі ракети, радари і радіолокаційна бортова станція літака не можуть бути дуже ефективними”, підсумував він.

Уряд Словаччини схвалив передачу Україні 13 винищувачів МіГ-29.

Також Києву поставлять зенітно-ракетні комплекси “Куб”. Про це 17 березня повідомив виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Словаччини Едуард Гегер.

Він зазначив, що рішення було прийнято “в конституційно чистій формі”. Президентка Зузана Чапутова також про нього поінформована.

За його словами, винищувачі повинні використовуватися для захисту та забезпечення протиповітряної оборони, а не для нападу.

Варшава “найближчими днями” передасть Києву чотири з обіцяних 10 винищувачів МіГ-29. Решту доставлять згодом, заявив президент Польщі Анджей Дуда 16 березня.

Надання радянських винищувачів МіГ-29 Україні буде серйозною допомогою Україні. Однак вони особливо не змінять ситуацію на фронті, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.