Зеленський підписав закон про компенсацію за зруйноване житло: які умови отримання

У п’ятницю, 17 березня, президент Володимир Зеленський підписав законопроект №7198 про компенсацію за житло, зруйноване під час війни.

Закон набирає чинності через два місяці з дня його опублікування. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Право на компенсацію отримають фізичні особи громадяни України, які є власниками, замовниками будівництва, інвесторами пошкоджених або знищених об’єктів нерухомого майна.

За пошкоджене спільне майно багатоквартирного будинку компенсацію зможуть отримати ОСББ, житлові кооперативи, управителі або особи, уповноважені співвласниками багатоквартирних будинків.

Люди, які потрапили під санкції, не зможуть отримати компенсації. Також цього права не буде в осіб із судимістю за злочини проти основ національної безпеки та їхніх спадкоємців.

Кожен випадок окремо розглядатимуть спеціальні комісії, які повинні будуть створити місцеві органи влади.

Подати заяву на компенсацію можна буде під час воєнного стану та протягом року з дня його припинення чи скасування. Зробити це можна буде в електронній формі через застосунок “Дія” або у паперовій через ЦНАП, органи соціального ахисту чи нотаріуса.

Дія закону не поширюватиметься на об’єкти, що на дату введення воєнного стану були на тимчасово окупованій території.

Компенсацію не можна буде отримати у вигляді “живих” грошей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родини з новонародженими не зможуть отримати підтримку від держави “пакунки малюка”

Власникам пошкоджених і зруйнованих квартир її видаватимуть у вигляді п’ятирічних житлових сертифікатів на нове житло, а власники окремих будинків матимуть вибір взяти житловий сертифікат або грошову компенсацію з цільовим призначенням, яку можна використати тільки на фінансування будівництва.

Закон дозволяє обрати дорожче житло, ніж вартість житлового сертифіката. В такому разі різницю потрібно буде покрити власним коштом.

Якщо ціна житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, отримувач теоретично матиме право отримати решту компенсації, але тільки з грошей, отриманих від Росії для відшкодування збитків.

Сертифікат зможе використати лише його власник або спадкоємець, його не можна відчужувати третім особам.

Отримувач компенсації протягом п’яти років не матиме права відчужувати житло, придбане з використанням житлового сертифіката.

Пріоритет в отриманні компенсації матимуть учасники бойових дій, мобілізовані без статусу УБД, багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю.

Джерелами фінансування компенсації за пошкоджене та знищене майно будуть:

кошти державного та місцевих бюджетів;
кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів;
міжнародна технічна та поворотна чи безповоротна фінансова допомога;
репарації або інші стягнення з Російської Федерації;
інші джерела, не заборонені законодавством України, зокрема місцеві фонди.

Для систематизації інформації про компенсації буде створено Реєстр пошкодженого та знищеного майна.

Понад 2,4 млн українців мешкали в зруйнованому або суттєво пошкодженому житлі на такі дані за попередніми підрахунками аналітиків спирається Міністерство розвитку громад і територій.

Лише на Київщині унаслідок бойових дій знищено понад 4 тис. житлових будинків. Російські терористи частково пошкодили або повністю знищили 8121 помешкання на території Миколаївської області.

У Харкові зруйнували майже третину. Однак підрахувати точні дані у нещодавно звільнених регіонах, на окупованих територіях з лютого 2022 та ще з 2014-го зараз неможливо.

Gazeta.ua розібралася, як працюватиме механізм відшкодування і хто за це заплатить.