Перші літаки для Києва і диверсанти РФ у Польщі: про що пишуть світові ЗМІ

Польща стане першою державою НАТО, яка надасть Україні бойові літаки. До неї, можливо, приєднається Словаччина. Поки дадуть чотири радянських винищувачі МіГ. Загалом, їх у Польщі 28, пишуть західні медіа. Окремо наголошують на тому, що США поки відмовляються надавати Києву F-16.

Також закордонні ЗМІ піднімають тему затримання у Польщі дев’ятьох диверсантів, які стежили і передавали Росії інформацію про постачання військової техніки в Україну. Вони мали також здійснити диверсії. Серед затриманих є білоруси та українці. Їм загрожує до 10 років трюми.

Gazeta.ua дослідила частину матеріалів, які вийшли у закордонних медіа.

“Польща озброє Україну бойовими літаками, підвищуючи ставки”, The New York Times, США

Президент Польщі заявив у четвер, що “найближчими днями” перекине чотири радянські винищувачі МіГ в Україну. Це може призвести до того, що західна військова допомога подолає черговий поріг.

МіГи з Польщі будуть першими літаками, відправленими в Україну країною НАТО після вторгнення Росії

Ці літаки будуть першими відправленими в Україну державою НАТО після вторгнення Росії.

Обіцянка Анджея Дуди не відповідає запитам України на досконаліші винищувачі F-16 зі США, але була зустрінута в Києві як хороші новини.

Польща вперше запропонувала поставити ці винищувачі рік тому, через кілька тижнів після початку вторгнення Росії, але досі не надіслала жодного. У Варшаві раніше зазначали, що відправлять військові літаки до України лише у складі коаліції з іншими країнами.

У четвер не відразу стало зрозуміло, які інші країни з винищувачами МіГ готові приєднатися чи Польща діє самотужки.

Виступаючи у четвер міністр оборони Польщі Маріуш Блащак сказав, що “ми справді хочемо передати МіГи в рамках ширшої коаліції” з сусідньою Словаччиною та, можливо, іншими країнами. Він не уточнив, чи це було попередньою домовленістю чи сподіванням.

Деякі розцінили заяву Дуди про МіГи, як повторення польської кампанії останніх місяців. Вона спрямована на тиск на інші країни. Зокрема, на Німеччину з метою надання Україні танків Leopard-2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Буде стрімка та рішуча контратака” – Олександр Мусієнко про озброєння та наступ ЗСУ

Це зусилля спрацювало. Німеччина після кількох місяців коливань у січні погодилася дати сучасні танки Україні та дала дозвіл іншим країнам зробити те саме. У рамках домовленості Вашингтон погодився дати Україні свої потужні танки M1 Abrams.

Але деякі з союзників України виявляють більше небажання, коли справа доходить до літаків. У четвер з’ясувалося, що США не змінюють позиції.

“Це не змінює наших розрахунків щодо F-16. Заява іншої країни про надання винищувачів не впливає і не змінює нашого власного рішення”, – сказав представник Білого дому Джон Кірбі.

Дебати щодо винищувачів почалися, коли російські та українські війська продовжують брати участь у боях, що нагадують Першу світову війну. Особливо навколо Бахмута, де обидві сторони зазнали тяжких втрат.

Українські військові чиновники висловлюють впевненість у здатності утримати зруйноване місто, хоча військові аналітики та західні чиновники попереджали, що битва нестійка і може поставити під загрозу запланований Києвом весняний контрнаступ.

Прес-секретар східного командування українських військ, полковник Сергій Череватий, заявив, що у Бахмуті йдуть запеклі бої і українські сили все ще стримують наступ росіян.

“Вони вимотують, знекровлюють супротивника, вибивають його бойову міць в особовому складі та техніці”, – сказав він.

Але для цього українські військові випускають тисячі артилерійських снарядів на день і зазнають тяжких втрат. За словами офіційних осіб США, обстріли настільки інтенсивні, що Пентагон недавно висловив стурбованість Києву після декількох днів безперервної артилерійської стрілянини.

Оскільки запаси артилерійських снарядів виснажуються, союзники поспішили збільшити виробництво. Усі європейські члени НАТО, за винятком Угорщини, рішуче підтримують Україну та у багатьох випадках посилають їй зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Адміністрація Байдена боїться можливого розпаду РФ” – експосол США Джон Гербст

Винищувачі виявилися спірнішими. Але оскільки Україна та Росія готуються до очікуваного весняного наступу, імпульс у дебатах змінюється, хоча здебільшого в колись комуністичній східній Європі, де ворожість до Росії особливо гостра. Деякі там виступають за надання бодай старих літаків.

Адміністрація Джо Байдена чинить опір відправленню винищувачів США в Україну, частково тому, що підготовка пілотів для допомоги у військових операціях займе надто багато часу. Це також може виявитися ризикованим з огляду на перевагу Росії в повітрі.

Чотири МІГи з Польщі доставлять швидко, а потім поступово більше дюжини інших із польських запасів, як тільки їх відремонтують

Президент Польщі повідомив про постачання МіГів Україні після зустрічі у четвер у Варшаві з новим президентом Чехії Петром Павлом, генералом у відставці та колишнім головою Військового комітету НАТО. Дуда сказав, що чотири МіГи доставлять швидко, а потім “поступово” підуть більше дюжини інших із польських запасів, як тільки вони будуть відремонтовані та готові.

Польща має близько 28 МіГ-29. Більшість отримала від Німеччини після того, як ФРН поглинула НДР та розпустила там оснащені радянською зброєю ВПС. Не все у робочому стані.

Дуда сказав, що ВПС Польщі замінять ці літаки на FA-50 з Південної Кореї, перші з яких мають доставити наприкінці цього року. А також на F-35, замовлені у США.

Дуда виступив наступного дня після засідання Контактної групи з оборони України, відомої як “Рамштайн”. Зустріч закінчилася без консенсусу щодо бойових літаків.

Словаччина заявила, що готова відправити частину своїх літаків радянської епохи, але коаліційний уряд, який узяв на себе це зобов’язання – впав у грудні. Зараз там тимчасова влада і її право приймати важливі рішення у сфері безпеки та зовнішньої політики оспорюється.

Польща давно лобіює у союзників по НАТО, щоб надіслали більше зброї кращої якості, щоб допомогти ЗСУ воювати проти Росії

Польща прийняла понад 1,5 млн військових біженців з України та є основним транзитним маршрутом для західної зброї. Вона давно лобіює у своїх союзників по НАТО, щоб ті надіслали більше зброї кращої якості, щоб допомогти ЗСУ воювати проти Росії.

Рішуча підтримка Києва Варшавою також відіграє важливу політичну роль удома, де наприкінці року відбудуться парламентські вибори, а консервативна правляча партія “Право і справедливість” стикається з серйозними проблемами.

Солідарність з Україною одне з небагатьох питань, які перетинають партійні лінії, поєднуючи націоналістів, консерваторів та лібералів.

“Агентство внутрішньої безпеки затримало дев’ять шпигунів. Росіян серед них немає. Їх спокусили гроші”, Rzeczpospolita, Польща

Агентство внутрішньої безпеки Польщі (АВБ) затримало дев’ятьох осіб, підозрюваних у співпраці з російськими спецслужбами. Росія завербувала до шпигунської групи білорусів та українців. Росіян серед затриманих немає.

“Підозрювані вели розвідувальну діяльність проти Польщі та готували диверсії на замовлення російської розвідки”, – повідомив Маріуш Камінський, голова АВБ.

Шпигуни діяли у секретній зоні, в Підкарпатті, на маршрутах поїздів, що прямують у бік прикордонних переходів з Україною. Звідси з Польщі в Україну прямувала військова техніка та гуманітарна допомога.

Група проросійських диверсантів стежила за залізничними маршрутами в Україну та документувала перевезення зброї

“Факти свідчать, що група стежила за залізничними маршрутами. До її завдань входило стеження та документування перевезень зброї. Підозрювані також готувалися до диверсій, спрямованих на те, щоб паралізувати постачання техніки, зброї та допомоги в Україну”, – зазначив Камінський.

Офіцери АБВ знайшли камери, електронне обладнання та 50 GPS-датчиків у різних місцях поблизу кордону. Згідно з висновками АВБ, “групі також було наказано вести пропагандистську діяльність з метою дестабілізації польсько-українських відносин, розпалювання та поширення ворожих настроїв у Польщі щодо країн НАТО, та критикувати політику польського уряду щодо України”.

Прокурор Люблінського відділу боротьби з організованою злочинністю, який займається розслідуванням, пред’явив затриманим звинувачення у шпигунстві на користь Росії та участі в організованій злочинній групі, за що карають десятьма роками позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ми накопичили можливості для масштабної атаки” – Ігор Романенко

Затримані, білоруси та українці. Що вони робили у Польщі? На цьому етапі прокуратура не хоче це розкривати.

“Все це елементи гібридної війни. З одного боку, отримання інформації про військові та військово-транспортні засоби. З іншого, планування диверсійних акцій та створення у суспільстві атмосфери неприйняття українців. Ці дії є дуже небезпечними, і метою Росії може бути “зачепити” одну з країн НАТО, щоб розширити конфлікт за рахунок країн-союзників”, – коментує депутат Марек Бернацький, колишній глава МВС.

Аналітик Ярослав Якимчик, який розслідує справи про шпигунство з 1990-х, вважає, що “цікавість до шпигунства в критичній інфраструктурі у світлі подій в Україні викликає надзвичайну тривогу”.

Російські спецслужби в Україні роками накопичували велику базу даних про критичну інфраструктуру, яка тепер дозволяє ВПС РФ проводити точні повітряні атаки на українські об’єкти інфраструктури

“Російські спецслужби, проникаючи в Україну як агенти, роками накопичували велику базу даних про критичну інфраструктуру, яка тепер дозволяє ВПС РФ проводити точні повітряні атаки на українські об’єкти критичної інфраструктури. Могло статися подібне, якби конфлікт загострився, якби вихлюпнувся за межі України, та захлеснув Польщу чи країни НАТО. Тоді можуть атакувати об’єкти критичної інфраструктури Польщі, а інформація, що збирається шпигунськими мережами, стане основою для цілей для ВПС Росії. Тому важливо, щоб група була розкритою і розпалась”, – каже він.

Шпигунів заманили за гроші. АВБ має докази, що вони отримували винагороду від російських спецслужб на постійній основі.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україні так само, як і Росії, бракує досвідчених бійців. Багато хто за рік вторгнення загинув або поранений. ЗСУ готують сили для контрнаступу закордоном. Він може розпочатися в кінці квітня на початку травня. Але українцям поки що бракує досвідчених бійців та зброї. ЗСУ воюють широкою дугою в 260 км на сході України.