Росіяни завезли на Каховську гідроелектростанцію зброю та техніку

Російські окупанти перетворили Каховську гідроелектростанцію на військовий об’єкт.

Станція зараз не виробляє електроенергію, сказав генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

З минулої осені там працює лише російський персонал.

“Ми контролювали станцію практично до вересня 2022-го року включно, але понад п’ять місяців як український персонал був вивезений за межі станції. І я хочу ще раз повторити, що на сьогодні станція не несе жодного навантаження. Це виключно військовий об’єкт для російських військ”, пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни готуються до українського штурму в Криму

На станції багато вибухівки та зброї. ГЕС може витримати ледь не ядерний удар, тому окупанти облаштували там опорний пункт.

На відновлення Каховської ГЕС підуть роки та мільярди гривень. Точно можна буде сказати лише після деокупації.

“Що сталося за 5-6 місяців, ми не знаємо. Ну знаємо, вже бачимо по затворах. Це ще будуть, скажімо, мільярди грошей. Що буде, коли наші війська деокупують Каховську станцію, тоді побачимо. Щоб, наприклад, відновити два агрегати, потрібно щонайменше півтора року. Тобто те, що ми побачили, на це піде півтора-два роки. Це працювати потрібно вже”, підсумував Сирота.

Російські окупанти захопили головну споруду Північно-Кримського каналу і Каховську ГЕС 24 лютого.

Захопленням Каховської ГЕС керували російські генерали Михайло Ясніков і Дмитро Марков. Обвинувальний акт щодо обох направили до суду.

Про те, що росіяни можуть влаштувати теракт на станції, раніше повідомляв секретар РНБО Олексій Данілов.