СБУ викрила масштабний канал постачання в Україну фальсифікованих ліків для онкохворих

Служба безпеки ліквідувала масштабний канал ввезення в Україну фальсифікованих препаратів для онкохворих.

Підроблені лікарські засоби завозили оптовими партіями. Організатора оборудки та трьох учасників угруповання затримали у Києві. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

У зловмисників вилучили 40 коробів фальсифікату на суму понад 50 млн грн. Фігуранти переправляли до України підроблені медпрепарати онкологічної групи під виглядом гуманітарної допомоги.

“Незаконно ввезену продукцію зберігали в антисанітарних умовах на території орендованих складів у столиці. Потім фальсифікат збували хворим через два спеціально створені інтернет-магазини, які адміністрували учасники угруповання. Оплату ділки отримували на банківські картки родичів та підставних осіб, а товар замовникам відправляли через популярні поштові сервіси”, ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Спакували” зрадницю, яка розвідувала локації українського оборонпрому

На складі та вдома у зловмисників провели обшуки. Знайшли мобільні телефони та комп’ютери із доказами злочинної діяльності. А також чорнову бухгалтерію. Виявлено три автомобілі, якими доставляли “ліки”. Знайшли також понад 20 банківських карток, через які здійснювали розрахунок з клієнтами.

“Ініційовані СБУ експертизи підтвердили, що вилучені препарати мають ознаки фальсифікату та не відповідають заявленим в інструкції “виробника” характеристикам”, ‒ повідомляють у спецслужбі.

Усім учасникам групи повідомлено про підозру. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Перевіряють також причетність понад десяти лікарів-онкологів, у тому числі зарубіжних, до постачання організаторам схеми псевдоліків та розповсюдження фальсифікату серед пацієнтів. Триває розслідування.

Правоохоронці викрили заступника начальника одного з управлінь Міністерства оборони під час отримання хабаря. 60-річний полковник отримав $9 тис. за оформлення документів про зняття з військового обліку чоловіка призовного віку.

Служба безпеки України заблокувала транснаціональний канал незаконного ввезення в Україну грошей, викрадених на тимчасово окупованій території нашої держави. Викрито п’ятьох учасників схеми, в яких вилучили майже 37 млн у гривневому еквіваленті.