Батько-пенсіонер подарував $150 тис: НАЗК промоніторило майно одного з керівників митниці

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) промоніторило спосіб життя заступника голови Державної митної служби України Руслана Черкасського.

Знайшли активів на суму $150 тис. (майже 4 млн грн на період їх отримання). Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Посадовець 13 червня 2020 року подав до реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Тоді він поінформував, що отримав 11 червня від свого батька у подарунок 3 млн 995 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нульова толерантність Шмигаль висловився про корупцію

За словами Черкасського, подарунок було оформлено нотаріально та надано договір дарування валютних цінностей, згідно з яким він отримав у подарунок $150 тис. А в декларації за 2020 рік він вказав про суттєве збільшення своїх грошових активів.

“Під час моніторингу НАЗК виявило, що, зважаючи на рівень доходів його батька та матері, вони не мали коштів на здійснення подарунка такого розміру. Крім того, батько у 2018 році придбав квартиру у Києві за понад 1,8 млн грн і паркомісце за 100 тис. грн”, ‒ йдеться у повідомленні.

НАЗК направило ці матеріали до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вона має звернутися до суду з позовом про визнання активу необґрунтованим та його стягнення в дохід держави.

Третина всіх надходжень до держбюджету від української митниці “з’їдає” корупція. І це лише попередні оцінки Державного бюро розслідувань. Про це заявив директор ДБР Олексій Сухачов.

Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань у взаємодії з Офісом генерального прокурора провели 10 лютого масштабну спецоперацію. Обшуки відбулись у Центральному апараті Державної митної служби та Волинській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій, Одеській, Київській, Рівненській і Закарпатській регіональних митницях України.