Продаж Китаєм зброї Росії: в ISW дали оцінку

Зброя, яку китайські компанії продавали росіянам, не зовсім така, якої нині потребує Росія.

Йдеться, зокрема, про гвинтівки й запчастини та обладнання до безпілотників. Докази їх постачань з КНР нещодавно оприлюднили західні ЗМІ, нагадує Інститут вивчення війни (ISW).

За попередньою інформацією, з червня по грудень 2022 року китайські компанії відправили до Росії, зокрема, тисячу штурмових гвинтівок, 12 партій деталей для безпілотників та 12 тонн бронежилетів.

Крім того, видання CNN повідомило, що українські сили збили модернізований дрон Mugin-5 китайського виробництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США розкритикували “мирний план” Китаю щодо війни в Україні

За даними аналітиків ці обсяги здаються невеликими, стосуються в основному комерційного обладнання та не пов’язані з урядом Китаю.

Разом з тим, в ISW зазначають, що китайські поставки могли б зменшити навантаження на надмірно розгалужений військово-промисловий комплекс Росії. Допомога з Китаю також дозволить обійти обмеження доступу Росії до мікрочипів. Але, поки що, аналітики не спостерігають дефіциту стрілецької зброї в РФ. А російський ВПК здатний виробляти достатню кількість штурмових гвинтівок.

За даними ISW, імпорт обладнання з Китаю, ймовірно, дозволить російському ВПК перевести ресурси з виробництва таких товарів на виробництво військового обладнання, якого Росія гостро потребує.

Продаж навіть комерційних запчастин для дронів російським організаціям може надати російському ВПК доступ до цінних мікрочипів, життєво важливих для виробництва складного обладнання, якому намагалися запобігти санкції Заходу.

Китайські компанії, які пов’язані з офіційним Пекіном, відправили юрособам у РФ 1000 автоматів. Також відправили деталі безпілотників і бронежилети. Постачання здійснювали у період із червня до грудня 2022 року. Військові поставки проходили через Туреччину та ОАЕ.

Гвинтівки CQ-A, створені за зразком M16, але позначені в даних як “цивільні мисливські гвинтівки”, за повідомленнями, використовуються воєнізованою поліцією в Китаї і різними збройними силами від Філіппін до Південного Судану і Парагваю.