“Буде стрімка та рішуча контратака” – експерт Олександр Мусієнко про озброєння та наступ ЗСУ

Росіяни збили в нейтральних водах над Чорним морем американський дрон-розвідник. Це черговий виток загострення ситуації. У майбутньому США можуть у відповідь збити російський винищувач, якщо залетить в повітряний простір країн Балтії.

Україна натомість має перевагу над Росією завдяки сучасній та високоточній зброї. ЗСУ фактично наблизились до вступу в Альянс і армія за рік вторгнення отримала безцінний бойовий досвід, розповів в інтерв’ю Gazeta.ua військовий експерт Олександр Мусієнко. Поговорили з ним про нинішні можливості ЗСУ, надходження озброєння, майбутній контрнаступ української армії.

Російський Су-27 збив над Чорним морем 14 березня американський бойовий дрон MQ-9 Reaper. Які можуть бути наслідки такого інциденту?

Наслідки побачимо в недалекому майбутньому. Зараз послу Росії в США вручили ноту протесту. Далі в Америці мають відбутися внутрішні засідання та консультації.

Наразі вже є заява Америки, що дрони MQ-9 Reaper не припинять розвідувальних польотів над Чорним морем в межах норм міжнародного права. Тож дії росіян не налякали американців.

Другий момент російські літаки досить часто порушують повітряний простір країн Балтії та над Балтійським морем. Не виключаю, що в один момент можуть відбутися такі ж “небезпечні та непрофесійні дії” зі сторони США. Може статися падіння російського літака.

Не варто очікувати, що американці зараз почнуть збивати російські літаки, але в майбутньому це не слід виключати

Третє, це призведе до чергового витка ескалації та загострення відносин між Росією і США. Не варто очікувати, що американці прямо зараз почнуть збивати російські літаки, але в майбутньому не слід виключати таких інцидентів.

Чи такі американські безпілотники передають дані для нашої армії? Які можуть бути наслідки для України?

Не виключено, що отримуємо розвідувальну інформацію від наших партнерів зі США і НАТО. Зокрема, деяка збирається за допомогою дронів MQ-9 Reaper.

Саме цей інцидент для нас, мабуть, мало що означає в плані отримання даних. Хоча не виключено, що тепер MQ-9 Reaper над Чорним морем можуть бути оснащені ракетами класу “повітря-повітря” та “повітря-земля” як то Hellfire для нанесення ударів по винищувачах-переслідувачах та власного захисту. Тобто можуть бути озброєні, щоб у випадку чого протидіяти агресивним діям росіян.

Яка зброя на полі бою відіграє зараз для нас ключову роль, дає перевагу над ворогом?

Перш за все – це наші люди, які застосовують зброю.

Друге, це високоточні артилерійські системи, які здатні бити на більшу дальність, ніж російські. Ці кілька кілометрів різниці іноді досить важливі для успішної та ефективної артилерійської боротьби. Зокрема, системи HIMARS, і керовані бомби JDAM з GPS-приймачем. Це теж застосування різного типу дронів-камікадзе, ударних і розвідувальних безпілотників. Їх також активно застосовуємо. Усі ці технологічні речі дають нам перевагу над ворогом.

Як змінилася українська армія за понад рік війни, які її сильні та слабкі сторони нині?

Ми стали сильнішими та загартованішими в боях за рік повномасштабного вторгнення. Це завжди важливо, бо армія, яка воює, отримує безцінний досвід. Його годі отримати на полігонах та при теоретичній підготовці.

Друге, ЗСУ оснастили різними системами західного озброєння. Артилерія перейшла на калібр стандарту НАТО – 155 мм. Незабаром перейдемо на танковий калібр Альянсу.

Фактично, відбувається пришвидшений перехід української армії на стандарти НАТО, що важливо для нашого майбутнього членства

Фактично, відбувається пришвидшений перехід української армії на стандарти НАТО, що важливо для нашого майбутнього членства в цьому блоці.

Третє, в нас впроваджується передовий західний досвід у системах управління військами. Серед наших розробок, системи “Кропива” та “Дельта”. Західні, такі як Palantir Technologies (американська компанія, що спеціалізується на аналітиці великих даних. Gazeta.ua). Ці програми управління дають нам змогу керувати військами та бойовою технікою в режимі реального часу. Визначати, де та які підрозділи потрібні, щоб знищити ворога, допомагають корегувати артилерійський вогонь, вести розвідку. Активно застосовуємо цифрові методи управління. Це суттєва перевага, яку отримали за цей рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Адміністрація Байдена боїться можливого розпаду РФ” – експосол США Джон Гербст

Яка тактика ведення бойових дій зараз в нас, а яка в ворога?

Тактика відрізняється в тих, хто наступає та обороняється. ЗСУ зараз в активній обороні. Десь вона позиційна, десь маневрена. Тривають активні дії наших військ задля знищення ворога. Це, перш за все, стосується сходу. Позиційна боротьба триває на півдні.

Російські війська використовують просту та зрозумілу тактику користаються своєю чисельною перевагою. Застосовують велику кількість штурмових груп живої сили й стали помітно частіше використовувати штурмову авіацію.

Штурмові групи йдуть або в лобові атаки, або намагаються обходити з флангів наші війська.

Чи західна зброя до нас йде в достатніх обсягах, щоб за місяць-два провести контрнаступ і звільнити велику частину окупованої території?

Так, якщо про це настільки активно говорять. Просуваємось в цьому напрямку, зброя надходить в Україну. Певні її зразки вже прийшли до нас або мають ось-ось з’явитися.

Досить часто про зброю, яка вже прийшла, можуть із міркувань безпеки повідомляти з затримкою в тиждень-два. Питання, коли, скільки й чого прибуває досить делікатні.

Усе більше говорять про український контрнаступ цієї весни, наприкінці квітня на початку травня

Усе більше говорять про український контрнаступ цієї весни, наприкінці квітня на початку травня. Це означає, що зброя вже надходить в Україну.

Якої зброї бракує, чому партнери її не дають? Коли, й за рахунок чого ситуація може змінитися?

Нам дуже потрібні ракети середньої дальності 150-300 км. Також авіація, підтримка з повітря літаки та бойові гелікоптери. На це зараз скеровуємо зусилля. Так само потрібні додаткові міномети і міни до них. Для передових позицій, де наші війська ведуть активні бої. Нам дуже потрібно наситити фронт великою кількістю мінометів, які ефективні в боротьбі проти ворожої піхоти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ми накопичили можливості для масштабної атаки” – Ігор Романенко

Українська армія готує закордоном резерви для наступу навесні. Чи достатньо у нас зможуть мобілізувати людей для масштабних операцій на тлі розмов про невдало організований процес мобілізації?

Для нашого контрнаступу бригади готувалися ще раніше й їх відправляли на навчання закордон. Про це говорив головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний.

Пропускні спроможності полігонів країн НАТО, близько 50 тис. осіб на рік. Вони зараз заповнені нашими військами

Закордоном вчиться велика кількість наших військ. Пропускні спроможності полігонів країн НАТО, близько 50 тис. осіб на рік. Вони зараз заповнені нашими військами. Цей процес розпочався в минулому році. Одна група готується, а коли виходить, на її місце одразу прибуває інша. Таким чином, щоб ми встигли сформувати 5-6 бригад (близько 20 тис. військових. Gazeta.ua), оснащених західною бронетехнікою. Вони будуть в авангарді контрнаступу. Плюс дві бригади перебувають в резерві в тилу. Їх також готуються застосувати.

Перед українським командуванням і керівництвом непроста задача, бо, з одного боку, потрібно утримувати оборону. Туди системно перекидають підкріплення. Наші партнери переймаються тим, аби Україна зберегла ці резерви для майбутнього контрнаступу. Тому іноді пишуть певні публікації в ЗМІ в цьому дусі. Але поки що бачимо, що з цим завданням українське військо справляється – знаходить баланс між перекиданням додаткових сил на схід, й водночас “не спалює” потрібних та важливих для нас резервів.

Росія не рахується з втратами. Готова гнати тисячі своїх солдатів на забій. Яка критична межа цього, скільки знищити живої сили противника, щоб вони зупинилися?

Важко сказати в цифрах, скільки. Але межа має бути. Їхній поріг втрат теж не безмежний. Поки що показують готовність іти воювати, але вже досить часто окремі підрозділи мобілізованих починають критикувати, що їх відправляють на забій без зброї та належного екіпірування, без підготовки.

Тобто починають плакатися, але ще не роблять правильних висновків. Ситуацію оцінюють правильно, але їхні висновки помилкові мовляв, якби нас правильно підготували, дали сучасну зброю, ми були б готові воювати. Коли мобілізовані на тлі величезних втрат і браку перемог почнуть говорити, що “складаємо зброю або зі зброєю в руках повертаємось проти Кремля”, бо невдоволені тим, що діється – почнуться процеси, подібні до революції 1917-1918 років. Тоді в них будуть правильні висновки. Наразі застрягли на стадії “оцінки ситуації”.

Як може виглядати наш наступ навесні з західними танками і бронетехнікою?

Буде доволі стрімка та рішуча контратака, яку проведуть, скоріш за все, на півдні. Але це виключно залежить від рішення командування. Ціль розрізати російське угруповання на Запорізькому та Херсонському напрямках, відтіснити залишки російських військ в анексований Крим. Доходячи до адміністративної межі з півостровом, активно обстрілювати там російські військові об’єкти.

Це може бути нашою суттєвою перевагою, яка призведе до перемоги та розгрому російських військ в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Росія була, є та буде загрозою” – ексміністр оборони Латвії

Українські дрони кілька тижнів тому атакували цілі під Москвою і Петербургом. Які зараз є в нас основні бойові дрони, й на що вони здатні?

У нас є на озброєнні різного роду дрони. Переважно, розвідувальні, але теж дрони-камікадзе та бойові. Їх вже виробляють різні вітчизняні виробники. Плюс анонсують незабаром бойові безпілотники та дрони-камікадзе більш далекого радіусу дії. На якій стадії виробництва зараз важко сказати. Можливо, вони вже застосовуються.

В Україні побільшало розробників, які працюють над дронами-камікадзе, які можуть діяти до 2000 км

Мені відомо, що в Україні зараз побільшало розробників, які працюють саме над дронами-камікадзе, починаючи від радіусу ураження 20-40 км до 1500-2000 км. незабаром про них теж почуємо хороші новини.

Чи можуть українські дрони пошкодити авіацію, з якої росіяни по нас стріляють, або заводи, де виготовляють російські ракети типу “Кинджал”?

Усе залежить від моделі дрону, його дальності, технічних характеристик. Якщо по кількості вибухової речовини та дальності польоту, він буде побідний до іранського дрону Shahed, який застосовують росіяни проти нас, то, думаю, що так. Більше того, переконаний, нам потрібно це робити знищувати об’єкти військової інфраструктури ворога, його літаки, склади боєприпасів. Зокрема, на території Росії. Бо таким чином можна убезпечувати себе від ракетних ударів.

Чи ми знаємо, де російські заводи з виробництва ракет типу “Кинжал”?

Знаємо. Просто треба розуміти, що це виробництво, як правило, розташоване в глибокому тилу Росії. Зазвичай або північ РФ, або Сибір. Щоб до них досягати, потрібно мати радіус ураження 1500-2000 км щонайменше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Західні літаки на озброєнні України зможуть вражати цілі в РФ” – Джеффрі Фішер

Чи є шанс на нашу перемогу в цьому році, й наскільки довго може тривати війна?

Традиційно утримуюся від прогнозів, бо в війні багато змінних та невідомих. Але шанс на нашу перемогу в цьому році є. Проте результат залежить від багатьох факторів. Від нашого контрнаступу наскільки буде стрімким, вдалим та швидким? А також від підтримки наших партнерів, яка має бути стабільною, та постійно зростати.

Що могло б переломити хід війни, щоб російське керівництво перестало плекати ілюзії про захоплення України?

По-перше, розгромна поразка російських військ в Україні. По-друге, подальше зміцнення України, її безпеки та здатності себе обороняти. По-третє, майбутнє членство України в НАТО. Це три основні елементи.

Наступне, це внутрішні проблеми в Росії, які будуть все більше назрівати та проявлятися. Будуть впливати на їхній внутрішній порядок денний і послаблювати Росію з середини, аж до її можливого розпаду.