Росія після провалу в Україні втратила статус лідера в ОДКБ – ISW

Росія втратить свій воєнний вплив у країнах Організації договору про колективну безпеку.

РФ перекинула всі сили з країн-союзниць для війни в Україні, йдеться у зведенні Інститута вивчення війни (ISW).

“Москва втратить військовий вплив в країнах ОДКБ і Грузії, оскільки перекинула елементи постійно дислокованих російських сил зі своїх баз у Киргизстані, окупованій Абхазії та Південній Осетії і Таджикистані для війни проти України”, заявили фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відсидіти не вдасться: Лукашенко хоче, щоби ОДКБ воювало проти України

16 березня прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Азербайджан у підготовці нового широкомасштабного наступу на Нагірний Карабах, зазначають аналітики.

Він заявив, що Вірменія повинна буде звертатися до Ради Безпеки ООН, якщо РФ не зможе підтримувати в регіоні перемир’я, яке було встановлено договором від 9 листопада 2020 року.

“Російські “миротворчі сили” у Нагірному Карабаху, швидше за все, недостатні. Адже в березні 2022 року Москва передислокувала підрозділи 15-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади єдиної спеціальної миротворчої бригади Росії – з Нагірного Карабаху в Україну”, йдеться у звіті.

Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ, Ташкентський договір) військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан.

Вірменія та Азербайджан, які восени 2020 року розпочали війну через Карабахський регіон, нині ведуть суперечку про Лачинський коридор. Із 12 грудня 2022 р. азербайджанські активісти блокують коридор, єдиний наземний зв’язок із Вірменією, на знак протесту проти незаконного видобутку корисних копалин.

Єреван звинуватив Баку в організації демонстрацій та створенні гуманітарної кризи у гірському анклаві. Парламент Вірменії заявив, що Карабах страждає від нестачі продовольства, медикаментів та палива після закриття коридору.

Азербайджан наполягає на тому, що блокади немає і цивільні автомобілі можуть вільно в’їжджати і виїжджати з нього.