Україна буде виробляти ядерне паливо для АЕС

“Енергоатом” розпочне виробництво компонентів ядерного палива. А вже у 2026 році планують вийти на повний цикл виготовлення.

Зараз компанія завершує процес ліцензування компонентів ядерного палива, і вже протягом 2023 року планує розпочати їхнє промислове виробництво, повідомили у пресцентрі.

Вироблені “Енергоатомом” компоненти буде використано для виготовлення палива, призначеного для реакторів типу ВВЕР-440, де раніше використовувався російський аналог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти привезли на Запорізьку АЕС сотні військових ‒ Енергоатом зробив тривожну заяву

Українські спеціалісти зараз працюють на шведському підприємстві Westinghouse. Саме за їхньою технологією будуть вироблятися вітчизняні компоненти, на основі яких шведська компанія вироблятиме ядерне паливо для українських атомних електростанцій.

“Україна одна з перших країн, яка диверсифікувала постачання ядерного палива, і це дало можливість відмовитися від його закупівлі у Росії. Наше спільне з американськими партнерами завдання якнайшвидше виробити відповідні типи палива для того, щоб витіснити Росію з ринку ядерного палива”, зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Питання про зняття російської монополії на постачання свіжого ядерного палива в Україну було порушено ще в 1998 році.

На 2021 рік ядерне паливо Westinghouse використовується в 7-ми з 15-ти українських атомних енергоблоках.