Знайшли двір польських лицарів

Артефакти XI-XII століть знайшли археологи у північно-центральній Польщі.

Вчені вважають, що на цій території колись було лицарське подвір’я, повідомляє Heritage Daily.

Розкопки проводили у польському селі Даромін Свентокшиського воєводства. Там археологи знайшли монети, прикраси, предмети побуту, частини кінського спорядження та фрагменти кераміки.

“Монети, зокрема денарій Болеслава Сміливого, прикраси зі срібла, свинцю та мідних сплавів, бронзові хрести, предмети повсякденного побуту, такі як ножі та кремні, свинцеві та залізні гирі, покриті бронзою, мілітарія та елементи кінного спорядження”, йдеться у повідомленні археологів з Університету Марії Кюрі.

Серед знахідок є предмети, які могли привести із Закарпаття чи Балтії. Це хрести з емалями, кільця з мідного дроту, срібні прикраси та накладка із зображенням вершника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи показали скарб вікінгів

На околицях села Даромін у XI-XII столітті міг існувати бути лицарський двір, бо деякі знахідки вважаються елітарними.

Знайшли гирі, покриті бронзою. За розповідями єврейського купця з Іспанії Ібрагіма ібн Якуба відомо, що король Мешко I збирав податки у вигляді таких гирь та використовував їх для виплати зарплати своїм людям.

“Тому якщо в Дароміні в XI-XII століттях існував лицарський двір, їх наявність, а також елементи озброєння та елітні предмети не повинні дивувати”, кажуть дослідники.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з’явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.